Češi jsou o svátcích peciválové. Necestují ani na hory

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 12. 2009 15:45
Odjet na vánoční svátky k moři? To by Čechy většinou ani nenapadlo
Vánoční Tbilisi. Nebylo by pěkné strávit svátky tam? Ilustrační snímek
Vánoční Tbilisi. Nebylo by pěkné strávit svátky tam? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Odjet slavit Vánoce do hor nebo snad dokonce do teplých krajin? Nic takového se v Česku nenosí. Když přijde na vánoční oslavy, jsou Češi pořádní peciválové a tradicionalisté. V Evropě ale s těmito sklony rozhodně nejsou osamocení.

Podobnou nechuť k oslavám Štědrého dne mimo domov mají i Poláci nebo Britové. Zjistila to GE Money Bank ve své mezinárodní anketě. Plných 93 procent Čechů stráví Štědrý den doma s rodinou.

Třetina z nás se navíc sejde v širším rodinném kruhu a 8 procent lidí bude o Vánocích s přáteli. Jen pět procent Čechů se chystá přes svátky odjet z domova. A pokud to udělají, nejčastěji zamíří na venkov.

"Češi se o Vánocích nevzdalují ze svého domova a chtějí strávit Vánoce v nejbližším rodinném kruhu. Doma letos oslaví Štědrý den nejvíce v pětičlenné sestavě 78 procent z nás. Obyvatelé ostatních zemí, jako je například Španělsko, Francie, Německou nebo Rakousko, sice slaví Vánoce nejčastěji doma, ale už na první a druhý svátek vánoční si jedou užívat volných dnů na hory nebo k moři," upřesnila Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.

Pět procent Čechů, kteří ještě před skončením svátečních dní vyrazí na hory, nejčastěji zůstane uvnitř hranic. Nejdále se chystají vyrazit do sousedního Rakouska. Přitom například Němci jsou zvyklí cestovat za zimními radovánkami po celé Evropě.

"V evropských zemích se většinou Vánoce slaví tradičně hlavně doma s rodinou. V tomto smyslu jsou Češi srovnatelní s Polskem nebo Velkou Británií. Na druhou stranu v převážně pravoslavném Rusku se vánoční svátky neslaví tak velkolepě jako ve zbytku Evropy. Lidé zde tráví doma jen minimum času a využívají volné dny a školní prázdniny pro cestování do zahraničí nebo na své druhé venkovské sídlo," přiblížila Dvořáčková.

Krom výletů na hory, kam vyjíždí řada obyvatel alpských zemí, je v poslední době podle výsledků ankety stále populárnější strávit Vánoce v tropech.

"Z Evropanů tento způsob nejčastěji praktikují Rakušané a Španělé, ve světě obecně jsou to pak Američané, jejichž nejoblíbenější destinací je tradičně Hawai a Florida," dodala Dvořáčková.

 

Právě se děje

Další zprávy