Přišly mrazy, vinaři připravují sklizeň ledového vína

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2009 17:00
Ledové víno už mělo kvůli teplu a vlhku namále. Mnozí raději hrozny sklidili, aby neshnily.
Hrozny, které poslouží na výrobu ledového vína musí přejít mrazem. Lisují se ještě zmrzlé. Ilustrační foto.
Hrozny, které poslouží na výrobu ledového vína musí přejít mrazem. Lisují se ještě zmrzlé. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ještě před týdnem si vinaři zoufali, že letos ledové víno vyrábět nebudou. Teď už vědí, že kdo nepodlehl malomyslnosti, ten sladkou specialitu s letošním letopočtem vylisuje.

Aby totiž mohli vinaři ledové víno z posledních hroznů na vinici vyrobit, musí teplota tři dny po sobě klesnout nejméně sedm stupňů pod nulu. A meteorologové hlásí v tomto týdnu teploty ještě nižší. Hrozny se v mrazu nejen sklízí, ale i lisují.

"Hrozny nesmí během lisování v žádném případě zcela rozmrznout. Část vody proto zůstává v bobulích nevylisována ve formě ledových krystalů. Ledová vína jsou díky tomu velmi plná, extraktivní, sladká a zároveň se řadí mezi nejvzácnější vinařské produkty. Tomu pak musí odpovídat i cena," vysvětlil Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Stejně jako u vína slámového, při jehož výrobě se nechávají hrozny pro změnu schnout na slámě, je důležité dodržení předepsané cukernatosti.

"Inspektor nejprve ověřuje hrozny a jejich původ přímo na vinohradu a poté po vylisování hroznů změří jejich cukernatost. Ta by měla dosáhnout nejméně 27 stupňů," dodal Babisz.

Čekání na mrazy bylo letos obzvlášť napínavé. V září se zdálo, že po létě přijde rovnou zima, ale následoval dlouhý, teplý a vlhký podzim.

Cena za nervy i malé množství šťávy

Přestože pro výrobu ledového vína se používají především odrůdy odolné proti hnilobě a opadávání bobulí, někteří vinaři z obavy, že mrazy nebudou a víno shnije nebo jej napadne plíseň, raději sklidili hrozny předčasně.

Komu ale nepovolili nervy, ten může začít s přípravami ledového vína. Jeho vzácnost je kromě vrtkavosti počasí dána i tím, že z hroznů se vylisuje mnohem méně šťávy než při výrobě normálního vína.

Takzvaná výlisnost, tedy množství moštu, které se z hroznů podaří získat, je u ledového vína kolem 20 procent, zatímco obvykle se pohybuje mezi 60 a 75 procenty. I to je důvod, proč se ledové víno stáčí do malých lahví, a cena lahve o objemu 0,2 litru začíná nejméně na čtyřech stovkách.

 

Právě se děje

Další zprávy