Obchody vydělaly méně než loni, ale víc než v září

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 12. 2009 9:30
Lidé nakupovali v říjnu o něco víc než před měsícem. Ale stále je vidět, že šetří.
Nákupními centry procházejí davy lidí. Na tržbách to ale vidět není.
Nákupními centry procházejí davy lidí. Na tržbách to ale vidět není. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Možná v tom mají prsty letošní časné předvánoční kampaně obchodníků. Objem říjnových tržeb se oproti září zvýšil o 1,1 procenta, přitom ještě před měsícem klesal i v porovnání se slabým srpnem. Informoval o tom Český statistický úřad.

Za loňským rokem ale letošní říjen opět zůstává pozadu. Propad maloobchodních tržeb se sice zpomalil, ale zůstaly o 3,1 procenta pod loňskou úrovní. Bez očištění od sezónních vlivů, jako byl počet pracovních dní, to bylo dokonce 4,7 procenta. V září však klesaly ještě víc - o 7,6 procenta a po očištění o 6 procent.

„Náš pesimističtější odhad většího poklesu se nenaplnil. Za celý rok 2009 počítáme s poklesem maloobchodu 5 procent a na rok 2010 čekáme pokles o 2 procenta. Rostoucí míra nezaměstnanosti a reálný pokles mezd, se kterým na příští rok počítáme, podrží maloobchodní tržby pravděpodobně v roce 2010 v mínusu," zhodnotil data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Na růstu hodnot v porovnání se zářím měly největší zásluhu nákupy potravin ve velkých řetězcích, nejrychleji však rostly tržby za prodej oblečení a bot - o 11,1 procenta.

Víc než v září zaplatili lidé za nákup a opravy motorových vozidel, vloni ve stejné oblasti ale utratili o 6,8 procenta víc.

Naopak nejvíc klesal zájem o potřeby pro domácnost, který snížil v meziročním srovnání tržby o 11,5 procenta, i o počítače a komunikační zařízení. Ten se v porovnání s loňským říjnem snížil o 9,9 procenta.

"Spotřebitelská poptávka zůstává utažena v důsledku kombinace negativních faktorů - vyšší nezaměstnanost, nižší růst mezd, přísnější úvěrování. Pozitivním faktorem se stalo zpomalení inflace, které se nejvýrazněji projevovalo u potravin. Situace se nevyhrocuje, ale spotřebitelská poptávka zůstane pod tlakem i na začátku příštího roku v důsledku nárůstu nezaměstnanosti," předpověděl Petr Sklenář, analytik společnosti Atlantik.

 

Právě se děje

Další zprávy