Inspektoři našli "falešné" bílé zlato. Časem se ošoupe

Ekonomika Ekonomika
10. 12. 2009 12:21
Šperk má stejnou hodnotu, ale není stejně kvalitní.

Praha - Není všechno zlato, co se třpytí. Tedy podle zjištění České obchodní inspekce to rozhodně nemusí být bílé zlato, i když tak vypadá.  Inspektoři totiž vyrazili na kontrolu spolu se zaměstnanci Puncovního úřadu a zjistili, že asi 12 procent z kontrolovaných šperků údajně z bílého zlata je vyrobeno ze slitin.

Kontroloři testovali celkem 291 šperků označených jako bílé zlato. V pětatřiceti případech však šlo o barevnou zlatou slitinu opatřenou bílou vrstvou rhodia. Neznamená to však, že jde o zlato falešné.

Takovéto zboží má podle šéfa puncovního úřadu Martina Novotného předepsanou ryzost a není v rozporu s puncovním zákonem. Nepředstavuje ani finanční ztrátu, protože rozdíl hodnoty u bílého zlata a barevných zlatých slitin je jen minimální. Porušuje ale zákon o ochraně spotřebitele, protože jej nesprávně informuje.

A časem se může zákazník dočkat nepříjemného překvapení. "Povrchová vrstva rhodia se po čase setře a na těchto špercích se pak objeví barevné skvrny, což je neodstranitelná vada," vysvětlil problém Novotný.

Zároveň dodal, že řada obchodníků vůbec netuší, že šperk není z bílého zlata. Kontroloři se vypravili do devatenácti prodejen šperků, v osmi z nich zjistili nedostatky. Kromě šperků z nepravého bílého zlata to bylo mimo jiné neinformování o cenách nebo špatné označení obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy