Ikea míří do Hradce Králové. V Ostravě se spojí s Kika

Petr Kučera Petr Kučera, pek
26. 11. 2009 15:10
Nový obchodní dům na Zličíně má být největší v Evropě

Praha - Dva nové obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky chce v Česku do tří až pěti let otevřít švédská společnost Ikea. První vznikne na pražském Zličíně, jen pár stovek metrů od její nejstarší tuzemské prodejny. Druhý pak firma plánuje otevřít v blízkosti dvou východočeských krajských měst.

"Hledáme optimální lokalitu, která bude vyhovovat pro Hradec Králové i Pardubice," říká generální ředitel společnosti Inter Ikea Centre pro ČR a Slovensko Pavel Hradec.

Zatímco lokalita ve východních Čechách ještě není vybrána, na pražském Zličíně už je vše připraveno. Stavba má začít příští rok, zákazníkům se otevře pravděpodobně na jaře 2011. "Nový obchodní dům IkeaWest na Zličíně bude největší v Evropě," podotýká Andrew North, ředitel Ikea pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Prodejní plocha nového zličínského obchodu zabere zhruba 35 tisíc metrů čtverečních. Investice za 2,5 miliardy korun vznikne na dosud nezastavěné ploše v těsné blízkosti dálniční křižovatky - jen pár stovek metrů od dosavadní prodejny, kterou pak firma zkusí pronajmout jiným obchodníkům.

V Ostravě pustí konkurenci hned naproti

Společnost Inter Ikea Centre Česká republika, která v Česku provozuje nákupní centra Avion Shopping Park včetně obchodů Ikea, chce investovat také v Ostravě. V roce 2011 se tamní nákupní centrum rozšíří na více než 100 tisíc metrů čtverečních.

Avion Shopping Park v Ostravě
Avion Shopping Park v Ostravě | Foto: Inter Ikea Centre Group

Hlavním nájemcem nového areálu se v Ostravě stane řetězec Kika, tedy jeden z největších konkurentů Ikea na českém trhu s nábytkem a doplňky pro domácnost. Obchodní dům Kika vyroste hned naproti dosavadní ostravské prodejně Ikea.

"Rozhodli jsme se v Ostravě spolupracovat. Spoléháme na synergický efekt. Zákazníci tak budou mít více možností, kam směřovat své nákupy," vysvětluje Zuzana Mizerová ze společnosti Inter Ikea Centre ČR a SR.

Investice za 300 milionů eur

Inter Ikea Centre Group chce v Česku během tří až pěti let investovat kolem 200 milionů eur, na Slovensku pak přes 100 milionů. Kromě výstavby nových obchodních center půjde také o rozšiřování stávajících. Firma dosud v obou zemích investovala celkem přes 300 milionů eur, takže nyní by se částka měla zdvojnásobit.

Celková plocha nákupních center Avion Shopping Park v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě přesahuje 280 tisíc metrů čtverečních.

Inter Ikea Centre Group v Česku a na Slovensku postavila a spravuje čtyři nákupní centra Avion Shopping Park v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě, jejichž celková plocha činí přes 280.000 metrů čtverečních. Inter Ikea Centre ČR a SR a Inter Ikea Centre Group má stejného majitele jako síť nábytkářských řetězců Ikea.

Bratislavský Avion Shopping Park se má do roku 2012 rozšířit o dalších šest tisíc metrů čtverečních. Zcela nové obchodní centrum pravděpodobně vznikne v Košicích.

Pokud jde o samotné obchodní domy Ikea, provozuje firma kromě Zličína, Ostravy a Bratislavy také obchodní dům na pražském Černém Mostě a v Brně. Celkem má Ikea kolem 270 obchodů ve 25 zemích světa.

Konkurenční řetězec Kika provozuje v Česku pět obchodů, nejnovější otevřel letos v Olomouci. Další chce postavit v Liberci.

Další z velkých nábytkářských řetězců, Asko nábytek, provozuje v Česku deset obchodů. Firma letos rozšířila obor podnikání. Stala se totiž hlavním licenčním partnerem řetězce Gloria Jean's Coffees, provozující jednu z největších sítí na světě. První kavárna tohoto řetězce funguje na pražském Klárově.

Svůj první obchodní dům se značkovým nábytkem chce v Česku otevřít rakouská společnost  XXXLutz, vznikne v pražských Stodůlkách na jaře 2010. Společnost už v tuzemsku provozuje diskontní prodejny Möbelix.

víkendový nával v brněnské Olympii
víkendový nával v brněnské Olympii | Foto: Veronika Skálová
Čtěte také:
Obchodník roku? Lidl. Podívejte se na kompletní pořadí
Supermarkety čeká regulace, poslanci přehlasovali veto
Nokia, IKEA, Scotch. Na síti bují angažovaný bojkot

Společnosti Ikea ČR v hospodářském roce 2008 končícím loni v srpnu vzrostl čistý zisk na 645 milionů korun ze 464 milionů o rok dříve. Celkové tržby obchodů firmy včetně restaurací a prodeje potravin se meziročně zvýšily o miliardu korun na 6,8 miliardy korun. Výsledky za hospodářský rok 2009 vedení společnosti Ikea zatím nezveřejnilo, podle odhadu společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod jde o 8,7 miliardy.

Podle stejného zdroje provozovala čtveřice největších prodejců nábytku (Ikea, Asko, Sconto a Kika) loni v Česku 22 velkoplošných prodejen, celkové tržby této čtveřice vzrostly na 14,6 miliardy korun (meziročně o 2,2 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy