Ze zemí EU se nejvíce krade v Česku, ukázal průzkum

hp
18. 11. 2009 18:14
Zlodějům se také daří na Slovensku a Maďarsku
Mezi nejčastěji kradené zboží patří i alkohol.
Mezi nejčastěji kradené zboží patří i alkohol. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Podle průzkumu britské společnosti Centre for Retail Research se letos kradlo v zemích Evropské unie nejvíce v České republice.

Společnost sledovala obchody v jedenadvaceti zemích Evropské unie a zjistila, že počet ukradeného zboží v Česku meziročně vzrostl o 6,5 procenta na přibližně 8,7 miliardy korun. To je více než v minulých letech.

"Bohužel musím potvrdit růstový trend počtu krádeží v našich prodejnách. Zaznamenáváme více krádeží ze strany zákazníků a počet zadržených pachatelů letos narostl o 60 procent. Nejvíce se krade drobná elektronika, alkohol a cukrovinky," uvedl pro ČTK mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Libor Kytýr.

Podíl ztrát na tržbách českých obchodů se letos zvýšil z 1,38 procenta na 1,47 procenta, což bylo podle průzkumu britské společnosti nejvíce ze všech sledovaných zemí. Ostatní země zaznamenaly nárůst průměrně z 1,27 procenta na 1,33 procenta.

Hodně se také kradlo ve slovenských a maďarských obchodech. Tam byl podíl ztrát na obratu obchodníků 1,45 procenta. Do průzkumu bylo k evropským zemím zařazeno i Turecko. Jeho hodnota 1,67 procenta je ze sledovaných států úplně nejvyšší.

Podle průzkumu společnosti jsou zákazníci nejpoctivější v Rakousku a Švýcarsku. Tam ztráty z krádeží v obchodech činily jen jedno procento obratu.

Celkově letos zloději v obchodech všech zkoumaných států ukradli v přepočtu 750 miliard korun. Ztráty obchodníků se tak meziročně zvýšily o 4,7 procenta.

Zloději si podle průzkumu z obchodů nejčastěji odnesli alkohol, kosmetiku, DVD, drobnou elektroniku, počítačové hry, značkové oblečení a sladkosti.

 

Právě se děje

Další zprávy