Do Česka přichází nová řada mobilů pro seniory

hp, ska
3. 11. 2009 15:20
Jablotronu přichází další konkurent - rakouská Emporia
Místo běžných telefonů firma seniorům nabízí speciálně upravené mobilní telefony.
Místo běžných telefonů firma seniorům nabízí speciálně upravené mobilní telefony. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Další model mobilního telefonu pro seniory vstupuje na český trh. Rakouský výrobce Emporia Telecom chce ročně v Česku prodat přes 30 tisíc telefonů. Informovala o tom generální ředitelka společnosti Eveline Pupeter-Fellnerová.

Podle ní je v Česku více než 1,5 milionu seniorů starších 65 let. "To je naše cílová skupina. Naše telefony jsou speciálně upraveny tak, aby starším lidem vyhovovaly," uvedla s tím, že celkový prodej společnosti na všech 22 trzích, kde působí, by se měl pohybovat kolem půl milionu přístrojů.

Emporia není zdaleka první, kdo českým seniorům nabízí speciální přístroje. Jedním z nejoblíbenějších modelů je ten z tuzemského Jablotronu, který se prodává už několik let a má podobu klasické "pevné" linky. Cenově spadá do stejné skupiny jako nově prezentovaný Emporia TALKpremium. Ta by se měla prodávat za necelé tři tisíce korun.

Na trhu jsou však i levnější modely mobilů pro seniory, například z dílny značek Motorola, Nokia i méně známých výrobců. Jejich cena začíná už na několika stokorunách, ale obvykle se pohybuje kolem 1 500 korun.

Přístroje pro starší generaci mají víc společných rysů. Patří mezi ně velké klávesy, dobře čitelný displej, vysoká hlasitost vyzvánění i reproduktoru, jednoduché ovládání a často i kompatibilita s naslouchátky, jako je tomu právě u nové Emporie. Některé modely navíc mají i speciální tlačítko, které umožňuje přivolat pomoc v případě zdravotních či jiných potíží.

Speciální mobily nabízejí všichni operátoři, Telefónica O2 přišla dokonce i se speciálním seniorským tarifem za 190 korun měsíčně. Senioři kvůli svým speciálním nárokům na mobily patří k nejhůř dosažitelné skupině obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy