Volný obchod bez hranic? Závory jsou na webu pořád

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 10. 2009 20:00
Nakoupit v rámci Unie, ale přes hranice, se nedaří až v 60 procentech případů
Nakupit online v Americe je často snazší než u evropských sousedů.
Nakupit online v Americe je často snazší než u evropských sousedů. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Internet spojující svět bez hranic a překážek? Pro Evropskou unii to tak docela neplatí. Přestože v praxi by měl fungovat jednotný trh, nakoupit přes internet ze sousední členské země se často nemusí podařit. Podle zjištění Evropské komise až v 60 procentech případů.

Komise uspořádala velký zkušební nákup, při němž lidé z celé Unie nakupovali ze seznamu 100 položek u dodavatelů z jiných členských zemí. Jednalo se jak o elektroniku, tak o knihy nebo oděvy. Výsledkem bylo 11 tisíc testovacích objednávek.

Rovných šedesát procent z nich pohořelo. Buďto obchod nedodával zboží do země zákazníka, nebo neumožnil odpovídající způsob přeshraniční platby.

"Výsledky tohoto průzkumu jsou velmi zarážející, nyní máme konkrétní fakta a čísla, která ukazují, jak se jednotný evropský trh pro spotřebitele nevztahuje na nákup přes internet. Lepší podmínky a větší výběr výrobků pro spotřebitele na našem širokém evropském trhu by mohly být na dosah pouhým kliknutím myší. Ale ve skutečnosti jsou lidé nakupující přes internet často omezeni prostorem uvnitř státních hranic," komentovala výsledky evropská komisařka pro ochranu spotřebitelů Meglena Kunevová.

Potíže má většina zemí

V nejhorší situaci jsou při nakupování v jiných zemích Unie Lotyši, Belgičané, Rumuni a Bulhaři. Bez potíží však nejsou přeshraniční nákupy nikde. Ve všech zemích s výjimkou dvou je šance na jeho dokončení nižší než 50 procent.

Přitom je velmi časté, že některé zboží si lidé mohou přes internet koupit jen v zahraničí, protože domácí obchodníci je nenabízejí. Stejně tak tyto komplikace připravují spotřebitele o možnost ušetřit.

Komise upozorňuje na to, že rozdíl mezi domácím a přeshraničním nakupováním se zvětšuje. Zatímco počet lidí nakupujících po internetu v letech 2006 až 2008 rostl, množství zákazníků, kteří nakupovali online v jiném členském státě, se takřka neměnil.

Aby se to změnilo, musel by pro členské státy platit jednotný soubor spotřebitelských práv a pravidla přeshraničního obchodování by musela být jednodušší. Především co se týká daňových pravidel a poplatků.

 

Právě se děje

Další zprávy