Tesco zavře na Štědrý den dřív. Odboráři vyhráli

Zdeněk John
21. 10. 2009 17:19
Hypermarkety budou o svátcích otevřené, pouze Tesco upravilo otevírací dobu na Štědrý den.
Foto: Report

Praha - Hypermarkety Tesco budou na Štědrý den otevřené jen do 14:00, některé zavřou ještě dříve. Vedení firmy tak přistoupilo na požadavek odborářů, který vznesly včera.

O rozhodnutí firmy informoval agenturu ČTK předseda Odborové organizace zaměstnanců Tesco Ivan Předinský.

Jiné řetězce, například Ahold či Globus, však měnit vánoční otevírací nebudou. Loni na Štědrý den přitom například poslední hypermarkety Albert zavíraly až v 16:00. Odboráři míní, že velké obchody by měly zůstat zavřené i 25. prosince a jejich provoz by mohl být obnoven nejdříve 26. prosince.

Hypermarkety Globus, které stejně jako loni budou mít na Štědrý den otevřeno do 14:00 až 15:00, zůstanou zavřeny pouze 25. prosince a následující den se opět otevřou. "Lidé chtějí nakupovat i v tyto dny," řekl ČTK jednatel společnosti Globus ČR Petr Vyhnálek.

Už příští měsíc oslaví čeští obchodníci drsné výročí - celý rok, kdy jim vytrvale klesají tržby. A Vánoce jsou za takových okolností momentem, na který velmi spoléhají.

Vánoce o pětistovku chudší

Podle nejnovějších průzkumů nákupního chování Čechů chce v průměru každá rodina utratit za vánoční nákupy o 500 korun méně. Loni to bylo zhruba 3667 korun, letos to má být jen 3106 korun.

Otevírací doba velkých obchodů není v Česku - narozdíl od Německa nebo Rakouska - nijak omezována. V sousedních zemích musí mít o vánočních svátcích řetězce zavřeno.

 

Právě se děje

Další zprávy