Pozor, Ježíšci: Odbory chtějí na Vánoce zavřít krámy

Zdeněk John
20. 10. 2009 18:00
Odbory žádají, aby na Vánoce obchody zkrátily otevírací dobu
Ve Vídni vládne pravá vánoční atmosféra. Návštěvníci trhů zde mohou koupit vše od ozdob po oblečení či hračky.
Ve Vídni vládne pravá vánoční atmosféra. Návštěvníci trhů zde mohou koupit vše od ozdob po oblečení či hračky. | Foto: Pavla Hejlová

Praha - Tuto zprávu by neměly číst děti, které věří, že dárky přináší Ježíšek. Dozvědí se totiž holou pravdu.

Ale i pro ostatní může být dnešní výzva odborů svým způsobem nepříjemná. Určitě v případě, že nechávají nakupování na poslední chvíli.

Odbory, které zastupují zaměstnance z hypermarketů a ostatních konzumních chrámů, totiž vydaly prohlášení, ve kterém žádají, aby se letos výrazně omezila prodejní doba na Štědrý den.

Nejlépe, aby bylo zavřeno úplně. Při nejhorším aby rolety spadly těsně po obědě.

Není to nijak drastický odborářský nátlak - chybí zmínka o hrozbě stávkové pohotovosti, natož stávky.

Odboráři jen chtějí, aby se řetězce nepředháněly v závodech, kdo bude mít déle otevřeno, a tak znemožnily svým zaměstnancům normálně prožít nejhezčí den Vánoc.

Tržby už rok klesají

"Vánoční nákupy stejně začaly už v polovině září, takže prostor pro nákupy tu je. Štědrý den je dnem pracovního volna, tak věříme, že si všichni mohou doplnit zapomenuté drobnosti třeba v průběhu dopoledne," citovala agentura ČTK Jiřího Šafáře z Odborového svazu pracovníků obchodu.

K jeho výzvě se připojily například odbory z Tesco Stores ČR.

K tradičním protestům proti nekončícímu hraní koled v hypermarketech tedy odbory přidaly letos novinku, ale - na rozdíl od odškodného za koledy v podobě prémií - jejich šance uspět v tomto případě nebude příliš velká.

Je to jednoduchá úvaha. Už příští měsíc oslaví čeští obchodníci drsné výročí - celý rok, kdy jim vytrvale klesají tržby. A Vánoce jsou za takových okolností momentem, na který velmi spoléhají. Tlak na tržby bude obrovský, větší než v ltetech předešlých.

Podívejte se v galerii, jak markety procitají z megalomanských snů

Podle nejnovějších průzkumů nákupního chování Čechů chce v průměru každá rodina utratit za vánoční nákupy o 500 korun méně. Loni to bylo zhruba 3667 korun, letos to má být jen 3106 korun.

V okolních státech, v Německu nebo Rakousko, jsou obchody na Štědrý den zavřené.

 

Právě se děje

Další zprávy