Quelle krachuje, česká pobočka prodává stále dál

Veronika Skálová Veronika Skálová, hp
20. 10. 2009 16:00
Německá zásilková divize obchodu Quelle Deutschland kvůli nezájmu investorů končí.

Praha - Německá zásilková divize obchodu Quelle Deutschland zkrachovala. Jednatel české pobočky Jiří Karásek ale tvrdí, že jejich aktivity nadále pokračují bez omezení.

"Příjem objednávek, dodávky zboží a plnění závazků vůči zákazníkům zůstávají nadále zachovány beze změn. Katalogy a kolekce pro jarní sezonu roku 2010 se intenzivně připravují," dodává.

Kvůli malému zájmu investorů se ji rozhodl zavřít konkurzní správce jejího zkrachovalého vlastníka, společnosti Arcandor, Klaus Hubert Görg. Zásilkový obchod Quelle přitom patří mezi největší prodejce textilu v České republice, kde působí už od roku 1992.

Podle Görga nebyl zájem o německou divizi ze strany investorů dostatečně velký. Její uzavření tak bylo tou nejlepší možností. Sám ale věří, že zahraniční aktivity Quelle jsou natolik zdravé, že budou jistě brzy prodány.

A tím argumentují také jednatelé Quelle Česká republika. "V souvislosti s uzavřením Quelle Německo bude pro zajištění samostatného provozu poboček Quelle v ostatních zemích použit již předem připravený scénář. Jeho realizace předpokládá získání vhodného investora a zajištění nezbytných podpůrných procesů na přechodnou dobu, což Dr. Görg považuje za velmi reálné," uvedli Jiří Karásek a Petr Steiner za českou pobočku.

Quelle Česká republika vykázala vloni zisk 70,4 milionu korun, její tržby dosáhly 1,8 miliardy. Značka spojená hlavně se zásilkovým obchodem, která však má po Česku i přes 400 "kamenných" poboček, tak obsadila mezi prodejci textilu čtvrté místo za giganty jako Tesco, New Yorker nebo H&M.

O práci nejspíš přijde 10 tisíc Němců

Görgův mluvčí si zatím netroufá odhadnout, kolika zaměstnanců se tato likvidace divize dotkne. Podle něj se ale v současnosti také jedná o nalezení investora ze zahraničí, který by měl tuto divizi obchodu Quelle zájem. Německá divize zaměstnávala přes deset tisíc lidí. Už v srpnu však společnost oznámila, že má v plánu propustit více jak třetinu z nich.

"Pro lidi, kterých se to týká, a jejich rodiny je to velká katastrofa," uvedl pro agenturu DPA šéf závodní rady Quelle Ernst Sindel. "Všechno jsem znovu prozkoumal. Je to však beznadějné. Přestože se nikdy nevzdávám, nedělám si již žádné naděje," dodal.

Firma Arcandor, která kromě firmy Quelle vlastní například také divizi cestovních kanceláří Thomas Cook či síť obchodních domů Karstadt, požádala o ochranu před věřiteli v červnu letošního roku hned potom, co jí vláda odmítla poskytnout záchranný úvěr. 

Společnost už totiž několik let zápasí s nadměrným rozsahem svých aktivit a stále klesajícím zájmem spotřebitelů. Podle odborníků je však její konec spíše důsledkem špatných rozhodnutí vedení než ekonomické krize.

 

Právě se děje

Další zprávy