Fernet se vyrábí nonstop, obchodníci se bojí vyšší daně

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
15. 10. 2009 19:15
Obchodníci se chystají na zvýšení daní, zásobují se alkoholem.
Fernet z likérky Stock v Česku reklamu nepotřebuje. Obchodníci to vědí a nakupují zásoby.
Fernet z likérky Stock v Česku reklamu nepotřebuje. Obchodníci to vědí a nakupují zásoby. | Foto: Stock

Brno - Zimní počasí sice letos udeřilo nezvykle brzy, ale výrobci ostřejších nápojů už teď myslí na Nový rok. A zvyšují pracovní nasazení. Kromě oslav Silvestra je totiž čeká vlna zájmu vzedmutá ohlášeným zvýšením daní po Novém roce.

Plzeňská likérka Božkov například kvůli nezvyklému zájmu obchodníků najala 36 brigádníků a v neděli spouští nepřetržitý provoz. Ten však nepotrvá déle než měsíc.

 „Všichni logicky chtějí nakoupit a zaplnit sklady ještě před nárůstem cen lihovin. A my nemůžeme nikomu říci, že například Fernet Stock nemáme," řekl ČTK nový generální ředitel plzeňské likérky Petr Pavlík.

Zájem o klíčové značky podle něj vyvolalo především ohlášené citelné zvýšení spotřební daně za líh i výroba pro sesterské firmy Stock Polska a Stock Italia, pro něž v Plzni stáčí některé nápoje.

A napilno mají i v dalších „továrnách na alkohol". „Už jsme obeslali svoje odběratele, aby nám oznámili, jestli chtějí zvýšit před koncem roku dodávky, podle toho se přizpůsobíme. Ale počítáme s vyšší výrobou, naopak v lednu a únoru s propadem," podotkl Leopold Binko z Palírny u Zeleného stromu.

Zvýšení spotřební daně podle něj povede k tomu, že se do Česka bude pašovat alkohol z Polska a Slovenska, kde je daň nižší.

Zájem je také o tradiční Becherovku. „Zaznamenali jsme zvýšené množství objednávek, které souvisí jak s začínající nákupy před koncem roku, tak zvýšením spotřební daně," uvedla mluvčí společnosti Jan Becher Eva Kotýnková. Žádné speciální opatření však firma nepřijala.

Předvánoční čas, který by se podle náboženských tradic měl nést spíš ve znamení půstu, je pro výrobce alkoholických nápojů vrcholnou sezonou. Zájem se zvyšuje až o polovinu oproti zbytku roku. Například likérka Stock za letošních devět měsíců stočila čtyři miliony lahví. Jen za říjen však plánuje doplnit další milion.

 

Právě se děje

Další zprávy