Česká a slovenská armáda nakoupí obrněnce Iveco

Ekonomika Ekonomika
15. 10. 2009 15:37
Ministerstvo obrany koupí vozy za 2 miliardy bez výběrového řízení. Prý kvůli rychlosti.
Obrněné vozy využijí obě armády na společných akcích. Ilustrační foto.
Obrněné vozy využijí obě armády na společných akcích. Ilustrační foto. | Foto: MZV ČR

Praha - Máme společnou minulost, teď armády Česka a Slovenska společně nakoupí lehká obrněná vozidla značky Iveco. Jak informovala ČTK, po zasedání branného výboru sněmovny to uvedl ministr obrany Martin Barták.

Česko nakoupí za dvě miliardy 90 vozů, Slováci dalších 40 lehkých obrněnců. Při společném postupu totiž mají obě armády možnost využít výhodnější cenu.

A hned vysvětlil, proč není zapotřebí uspořádat výběrové řízení. "S vozidly panuje spokojenost. V misi v  Afghánistánu jsme na ně zaregistrovali tři útoky. Vozy byly sice poškozeny, ale nedošlo k žádným ztrátám na životech převážených vojáků, což je nejdůležitější," konstatoval Barták.

Dalším důvodem je podle něj i rychlost dodávky, kterou vojáci převezmou ve dvou etapách. Nejprve šedesát, a později i dalších třicet vozů. Nepůjde o první vozy této značky, které armáda využívá. Už nyní mají vojáci k dispozici 19 vozů. Ani na jejich dodávku nebylo vyhlášeno výběrové řízení. Argumentem byla stejně jako nyní rychlost dodání pro vojáky na zahraničních misích.

"Spolupráce se Slovenskem znamená sjednocení výzbroje a tedy i lepší kooperaci ve společných vojenských operacích," dodal Barták. Česká republika tvoří se Slovenskem společnou battlegroup, která zajišťuje ochranu EU.

 

Právě se děje

Další zprávy