Unie chrání Březnický ležák, je sedmadvacátý v pořadí

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 10. 2009 13:12
Další pivo z jižních Čech chrání značka Evropské unie.
Březnický ležák se zařadil po bok Českého piva, Budějovického piva, Brněnského piva a dalších, které značku získaly.
Březnický ležák se zařadil po bok Českého piva, Budějovického piva, Brněnského piva a dalších, které značku získaly. | Foto: Jaroslav Jiřička

Brusel - Na první pohled toho Hořické trubičky, Třeboňský kapr, Všestarská cibule a Březnický ležák mnoho společného nemají. Od dnešního dne však naposledy jmenované jihočeské pivo po bok ostatních specialit patří - získalo totiž ochrannou značku Evropské unie. Informovala o tom ČTK.

Česká republika těchto značek získala už téměř tři desítky. Nosí je například Karlovarské suchary, Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky a další české a moravské speciality.

Unie dělí registrace do tří skupin. První z nich je chráněné zeměpisné označení, druhé chráněné označení původu. Obě skupiny zaručují, že alespoň část výrobku vznikla v konkrétní zeměpisné oblasti. Do první z kategorií spadá nejen Březnický ležák, ale také od letošního března i pivo z jihomoravské Černé Hory.

Poslední kategorie, tradiční zaručená specialita, je ještě přísnější a smí jej nosit jen ty výrobky, které byly vyrobeny stanoveným tradičním způsobem z určitých surovin. Z této kategorie nemá Česko zatím ani jedinou známku.

To ovšem není žádná ostuda, těchto značek je také uděleno nejméně. Pro srovnání Itálie má registrované téměř dvě stovky ochranných značek, ale ze třetí kategorie pouze jedinou - honosí se jí sýr mozarella.

 

Právě se děje

Další zprávy