Lidé se bojí utrácet, auta jsou levnější než kdy dřív

Ekonomika Ekonomika
14. 10. 2009 15:50
Ceny nových i ojetých aut se stále drží nízko.
Výrobu popostrčilo zahraniční šrotovné. Prodeje v Česku se ale dál propadaly.
Výrobu popostrčilo zahraniční šrotovné. Prodeje v Česku se ale dál propadaly. | Foto: Radek Pecák

Praha - Dobrý čas pro nákup nového auta stále ještě trvá. Nezájem o vozy rovnou z továrny totiž i nadále drží jejich ceny zmražené. Přestože se odborníci dohadovali, že podzim bude znamenat opětovný nárůst cen, ceny zůstaly na stejné úrovni, u některých značek dokonce klesly. Informovala o tom ČTK.

V letošním roce se prodej nových osobních i užitkových aut propadl o 13,8 procenta. A nezájem o motorová vozidla stáhl dolů i údaje o maloobchodních tržbách, které dnes ráno zveřejnil Český statistický úřad. V letošním srpnu totiž v porovnáním s tím loňským propadly o více než 10 procent.

Kromě skomírajícího zájmu tlačí ceny nízko i konkurenční boj mezi jednotlivými značkami.

Například Ford, který je stabilně nejprodávanější zahraniční značkou, drží ceny údajně na historických minimech.

"Český importér právě vyhlásil prodloužení posledních akčních nabídek až do konce letošního roku. Například model Focus bude nadále díky speciální nabídce ještě výhodnější než dosud," upozornil mluvčí Martin Linhart.

Mercedesy se zase od minulého týdne prodávají o 3,5 procenta levněji, Peugeot zlevnil alespoň oblíbený model 607.

Kromě plošného snížení či zmrazení cen však řada prodejců nabízí také akční slevy. Škoda Auto tak láká na nákup Fabie, Roomsteru a Octavie, Audi nabízí u některých modelů zvýhodnění až do výše 144 tisíc korun, Citroën a Hyundai vyhlásily vlastní šrotovné.

Paradoxně v době co největších úspor je výhodné koupit nejen nové vozy, ale také ty ojeté. Od loňského roku se jejich ceny propadly o desítky procent. "Ceny nerostou, ale nedá se ani čekat, že by ještě dál klesaly," komentoval do ředitel komunikace AAA Auto Vladan Crha.

 

Právě se děje

Další zprávy