Tesco zvýšilo tržby i zisk, lidé si začínají dopřávat

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 10. 2009 10:26
Tržby Tesca vzrostly o téměř 10 procent.
Obchodní dům My se stal i z pražského Máje.
Obchodní dům My se stal i z pražského Máje. | Foto: Report

Londýn - Krize polevuje, lidé se začínají vzmáhat. Lze to usuzovat z výsledků maloobchodního řetězce Tesco, který si od března do srpna letošního roku přilepšil na tržbách o téměř deset procent. Výsledky za první fiskální pololetí zveřejnila společnost na svých stránkách.

Pobočky Tesca ve 14 zemích světa utržily za šest měsíců 27,87 miliardy liber, což představuje 9,2 procenta nárůstu. Stoupal i čistý zisk gigantu - a to o 1,3 procenta na 1, 027 miliardy liber. To v přepočtu představuje 28,4 miliardy korun.

„Sledujeme známky pomalého zlepšování světové ekonomiky. Nakupující si opět začínají dopřávat například biopotraviny, hotová jídla i luxusní pochutiny," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel společnosti Terry Leahy.

Doplnil, že k růstu se vrací i nepotravinářské zboží, což je podle něj znamením zlepšující se kondice peněženek zákazníků.

Tesco v Česku roste

„V České republice nám pomohlo udržet prodeje na loňské úrovni především otevření nových obchodů, což zároveň zvýšilo náš podíl na trhu," uvádí Tesco ve své zprávě.

A prodejen s logem společnosti, která je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě, bude u nás dál přibývat.

„Plánujeme otevřít přibližně stejný počet obchodů jako vloni. Letos se ale budeme soustředit zejména na otevírání menších formátů. Chceme ještě více zvýšit dostupnost našich obchodů. Od začátku roku jsme otevřeli čtyři hypermarkety a více než deset menších obchodů, jako jsou supermarket a expres," konstatovala mluvčí Tesco Stores v České republice Eva Karasová. Společnost zavedla také nový typ obchodních domů s názvem My.

Výsledky za Českou republiku společnost nezveřejnila. Nicméně za minulý fiskální rok, který končil letos v únoru čistý zisk české pobočky drasticky klesl z 816 milionů korun na 138 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy