V ostrém boji o víno, co pil i papež, vítězí církev

Tomáš Fránek
1. 10. 2009 17:25
Soud potvrdil námitky církve proti značce Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž
Mons. Jan Graubner řád T.G.Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva
Mons. Jan Graubner řád T.G.Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva | Foto: Ludvík Hradilek

Kroměříž - V ostrém a několik let trvajícím sporu, kdo může pro svoje vína používat název arcibiskupské vinné sklepy, slaví církev velmi významné vítězství.

Městský soud v Praze totiž potvrdil, že značku Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž nemůže exkluzivně využívat stejnojmenná firma vinaře Jaroslava Grmolce z jihomoravských Hovoran.

Stín padá na církev

A Úřad průmyslové vlastnictví tak podle soudu správně na základě stížnosti Arcibiskupství v Olomouci značku pro vinaře z Hovoran zrušil. Podle soudu je totiž potřebné, aby výrobu vína s názvem arcibiskupské církev aspoň zaštiťovala.

Jde o velmi cennou a v Česku jedinečnou značku. Osmdesát láhví mešního vína se značkou Arcibiskupské vyráběné firmou spoluvlastněnou církví dostal nyní při své návštěvě Česka i papež Benedikt XVI.

Jde o jeden nejostřejších sporů v Česku o ochrannou známku, který se vleče už téměř deset let. Padlo v něm několik žalob a taky velmi ostré slova. Jaroslav Grmolec založil roku 1994 společnost na výrobu mešního vína v Kroměříži. Dvacetiprocentní podíl v ní nabídl Olomouckému arcibiskupství. Později se podíl arcibiskupství ve firmě zvětšil na 40 procent.

Roku 2001 ale arcibiskupství vedené arcibiskupem Janem Graubnerem založilo společnost novou. Obvinilo Grmolce, že v kroměřížských sklepech platí pozdě nájem, a dalo jeho firmě výpověď. V únoru 2002 dokonce četli kněží z kazatelen Graubnerův list, ve kterém označil Grmolcovu firmu za "problémovou" a "vrhající stín na církev".

Grmolec ale uspěl u soudu, ten uznal, že se firma spoluvlastněná církví dopustila nekalé soutěže a její jednatel Josef Koníček dostal dvouletou podmínku. Církev proto dnes pro svoji firmu užívá název značku Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž.

Já jsem značku vymyslel

Církev ale svůj boj nevzdala a znovu napadla užívaní značky Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž.  A úřad Grmolcovu značku vymazal. Podle Grmolce protizákonně. „Já jsem uvedl na trh víno opatřené touto značkou. Rozhodnutí úřadu tak poskytuje ochranu nekalosoutěžnímu jednání arcibiskupství," uvedl v žalobě Grmolec s tím, že soudy potvrdily, že církev nejednala férově.

Podle arcibiskupství je ale grafická podoba známky téměř totožná se současným znakem arcibiskupství olomouckého a zcela shodné se znakem olomoucké diecéze v období 1588 - 1924. „Arcibiskupství nikdy nevyslovilo souhlas s užitím tohoto znaku v ochranné známce a o jejím zápisu ani nebylo informováno," uvedli zástupci církve.

Městský soud v Praze nyní Grmolcovo žalobu zamítl. Podle soudců je jednoznačné, že značka je odkazem na osobu arcibiskupa nebo arcibiskupství, použití názvu města Kroměříže zase odkazuje k místu, kde se víno vyrábí. A to církev poškozuje. „Další trvání registrace obchodní známky by mělo za následek, že arcibiskupství nemůže umožnit jiné obchodní společnosti, na jejímž podnikání se účastní, užívat svůj arcibiskupský znak a spojení arcibiskupské sklepy,"  rozhodl soud.

Značku vidí všichni

Grmolcova firma sice značku podle soudu několik let správně užívala, to jí ale po odchodu z Kroměříže nedává práva na to, aby se tak dělo dál.

„K tomu, aby byla známka obsahující pojmy jako „arcibiskupský" či „arcibiskupství", užívána v souladu se zákonem, není jistě nutné, aby arcibiskupství působilo jako společník ve firmě, ale je zapotřebí, aby činnost nějakým způsobem, byť třeba i jen symbolicky, zaštiťovalo," rozhodl soud.

Podle soudu není ani podstatné to, že Grmolcova firma má registrovaný také obchodní název Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž. „Ochranná známka je na trhu mnohem „nápadnější" než obchodní firma, neboť jejím smyslem je na rozdíl od firmy být viděna," rozhodli soudci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy