Lidé kvůli krizi nenakupují, tržby klesly už podesáté

Ekonomika Ekonomika
14. 9. 2009 9:50
Tržby maloobchodů klesaly stejným tempem jako v červnu
Obchodníci se snaží přilákat zákazníky na slevy. Je jim to málo platné.
Obchodníci se snaží přilákat zákazníky na slevy. Je jim to málo platné. | Foto: Jan Langer

Brno - První měsíc prázdnin sice nebývá zrovna ternem pro maloobchodní prodejce, letošní červenec však byl, co se týká tržeb, o téměř 5 procent horší než ten předchozí. Vyplývá to z právě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Maloobchodní tržby podle statistiků poklesly v porovnání s loňským rokem o 4,9 procenta. Rychlost propadu je tak stejná jako v červnu. Na poklesu se nejvíc podílel váznoucí prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží.

"Maloobchodníci nemohou nereagovat na slabou spotřebitelskou poptávku, a tak se snaží nalákat zákazníky především na všemožné slevy a zvýhodněné nákupy. Ve snižování cen hraje svou neoddiskutovatelnou roli také tvrdý konkurenční boj mezi maloobchodníky. Ti se snaží poklesem marže, tedy snížením ceny, udržet obrat.," komentoval výsledek Tomáš Volf, analytik společnosti Citco - Finanční trhy.

O něco lépe vypadají výsledky očištěné od sezónních vlivů. Podle nich tržby maloobchodníků od června do července o 1,1 procenta rostly, a meziroční pokles představoval pouze 3,1 procenta.

"Spotřebitelská poptávka zůstává utažena v důsledku kombinace negativních faktorů - vyšší nezaměstnanost, nižší růst mezd, přísnější úvěrování. Na druhou stranu propad se neprohlubuje a červencové výsledky jsou na podobné úrovni jako ty z června. Očekáváme, že během druhého pololetí by se ekonomika měla začít stabilizovat," předpověděl Petr sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik Finanční trhy.

Pokles v prodeji motorových vozidel a neapříklad výrobků pro domácnost vyvážoval na druhé straně nárůst tržeb za farmaceutické, zdravotnické a drogistické zboží, které narostly o 4,6 procenta. Lidé také více nakupovali oděvy a obuv, podle ČSÚ o 4,3 procenta.

Lépe bude až za rok

Ačkoliv se propad v maloobchodních tržbách nezrychlil, odborníci zrovna optimismem nehýří.

"Podle mého názoru zůstává poptávka domácností stále slabá.  Letošní maloobchodní tržby budou podle našich odhadů o 5 procent nižší než loni. Ani v příštím roce s jejich výraznějším růstem nepočítáme. Nezaměstnanost zůstane totiž vysoká a růst reálných mezd jen pozvolný," zhodnotila výsledek Helena Horská z Raiffeisenbank.

Zlepšení může přijít až v příštím roce. "Míra nezaměstnanosti, která má silný negativní vlive na spotřebitelskou důvěru stále stoupá. Obrat k lepšímu se tak dá očekávat až na jaře příštího roku. Výraznější růst maloobchodních tržeb tak nastane spíše až v druhé půli roku 2010," uvedl Jan Bizík, odborník na maloobchod ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

A tento názor potvrzují i další odborníci. "Vzhledem k nárůstu nezaměstnanosti nelze čekat zásadní obrat v síle spotřebitelů. Dalším důvodem proč nevidíme v dohledné době zlepšení je nízký růst mezd," dodal Tomáš Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy