Nokia bude vyrábět netbooky, mají vážit kilo a čtvrt

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2009 18:00
Největší výrobce mobilních telefonů se vrhne mezi ostré lokty výrobců počítačů
Foto: Aktuálně.cz

Helsinky - Přední světový výrobce mobilních telefonů Nokia dnes oznámil, že začne vyrábět netbooky.

Analytici se ale obávají, že vstup na tvrdě konkurenční a zároveň rychle rostoucí trh může firmu poškodit. Ta totiž v posledních dvou čtvrtletích trpěla poklesem poptávky po mobilních telefonech. Na trhu s osobními počítači jsou přitom marže pro výrobce díky ostré konkurenci ještě menší.

„Plně si uvědomujeme, jaká je ve světě PC marže. Jdeme do toho s očima doširoka otevřenýma," komentoval tyto obavy Kai Oistamo, šéf  výroby mobilů Nokia.

„Novorozenec" má vážit jen 1,25 kilo

První netbook se má jmenovat Booklet 3G. Jako software bude používat Windows od Microsoftu, za procesor bude mít Atom od Intelu. Vážit má 1,25 kilogramu a baterie mají vydržet 12 hodin.

Netbooky jsou lacinější verze notebooků, vybavené  na brouzdání internetem a další základní uživatelské funkce počítače.

Obchod s notebooky letos podle výzkumné společnosti IDC vzroste oproti loňsku o více než 127 procent. Zastíní tak prodej počítačů, který zůstane zhruba na stejné úrovni, i prodej mobilů, který se o deset procent propadá.

„Nokia doufá, že její značka a znalosti v oboru mobilů jí půjde k duhu," komentoval rozhodnutí firmy Ben Wood, ředitel analytické firmy CCS Insight.

Detailní technické specifikace a informace o tom, kdy bude netbook Nokia na trhu k dostání a za jakou cenu, oznámí Nokia až 2. září.

Zdroj blízký firmě agentuře Reuters prozradil, že přístroj bude používat chystaný operační systém Windows 7. Microsoft už dříve oznámil, že „očesaná verze" Windows 7 pro notebooky bude na trhu k mání ve stejný den, kdy na něj bude uvedena plná verze - 22. října.

 

Právě se děje

Další zprávy