Na nákupy jeďte do Polska, na kurzu se zlotým ušetříte

Ekonomika Ekonomika, red eko
25. 8. 2009 6:00
Na dolaru můžete naopak tratit až 22 procent
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Díky výhodnému kurzu ušetří Češi na nákupech nejvíce v Polsku. Náš severní soused tak v čele pomyslného žebříčku zemí nejvýhodnějších pro výlety za nákupy střídá Velkou Británii.

"Ještě v roce 2008 si Češi užívali levnější zboží v Británii díky silné koruně - oproti roku 2007 o téměř 30 procenta," vzpomíná analytik společnosti CITCO - Finanční trhy Tomáš Volf.

"Letos se kurzový rozdíl mezi lety 2008 a 2009 snížil na pouhé jedno procento, které však přesto stále znamená úsporu," dodává.

Bezkonkurenčně nejvýhodnější nákupy jsou podle něj letos v Polsku.

Úspora skoro 17 procent

"Spotřebitele od nákupu v Polsku může odradit tamní inflace, která se meziročně přehoupla přes 4,6 procenta a tím zvýšila ceny zboží. Kurzový rozdíl jí ale hravě smazává," vysvětluje Volf.

Podle něj koruna vůči loňskému létu posílila ke zlotému o téměř 17 procent.

Posilování koruny se letos kromě libry projevilo i ve vztahu k jiným měnám.

Studená sprcha

"Letos koruna pro Čechy připravila studenou sprchu. Nákupy jsou v meziročním vyjádření v zemích platících eurem téměř o 10 procent méně výhodné a v USA se ztráta vyšplhá až na více než 20 procent," upozorňuje analytik.

Ještě vloni přitom Češi při nákupech například v Německu ušetřili až 15 procent,  USA to bylo díky silné koruně dokonce až 28 procent.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Koruna posiluje, za rok může být euro pod 24 Kč
Ceny benzinu v Evropě: Vyplatí se zajet do Polska

Polsko se nyní vyplatí také při nákupech pohonných hmot. Jako v jediné ze sousedních zemí Česka je tam totiž lze koupit výrazně levněji - v minulém týdnu byl benzin levnější zhruba o dvě koruny, ještě výhodněji vyšla nafta.

 

Právě se děje

Další zprávy