Tržby obchodů zmírnily pád, lidé ale budou šetřit dál

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 8. 2009 10:05
Tržby se propadly o něco méně, ale padat budou dál.
Největší část tržeb za potraviny spolkly obchodní řetězce.
Největší část tržeb za potraviny spolkly obchodní řetězce. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Lidé sice stále šetří, ale o něco méně urputně než před měsícem. Říkají to údaje Českého statistického úřadu o maloobchodních tržbách. Ty sice v červnu už podeváté za sebou klesaly, pokles se však ve srovnání s předchozím měsícem zpomalil.

"Meziročně se tržby očištění o sezónní vlivy snížily o 4,9 procenta. V květnu to bylo 7,5 procenta," uvedl úřad na svých stránkách. Na meziročním poklesu se nejvíce podepsal nízký prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů a také prodej nepotravinářského zboží.

Potraviny se v červnu prodávaly o 1,12 procenta více než před rokem, největší část tržeb si "ukously" obchodní řetězce. Češi však šetřili na lahůdkách a pochutinách ze specializovaných obchodů. Ty pocítily podle úřadu propad zájmu o 8,4 procenta. Největší podíl na poklesu však mají malé obchůdky, kterým odvádějí zákazníky velké markety.

"Maloobchodní tržby dopadly hůře, než se čekalo. Za devátým meziročním poklesem v řadě stály především slabý prodej aut a zboží dlouhodobé spotřeby jako je elektronika, bílé zboží nebo nábytek. Pouze za potraviny a léky utrácíme více," komentovala údaje analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Bude ještě hůř

A optimismem nehýří odborníci ani do budoucna. Maloobchodní tržby podle nich následují kondici celé ekonomiky.

"Stejně jako v dalších oborech krize obnažuje slabá místa podnikatelského modelu. Spotřebitelská důvěra je nadále podlamována zprávami o trvajícím poklesu průmyslové produkce a skokovém nárůstu nezaměstnanosti, která bude ještě kulminovat," poznamenal odborník na maloobchod ze společnosti PricewaterhouseCoopers Jan Bizík.

To vše jsou důvody, proč bude pokles tržeb dál pokračovat. Nepochybně do konce letošního roku.

"Ačkoliv průmysl už snad dosáhl dna, recese se ve službách teprve zabydluje. V průběhu roku čekáme další zhoršení tržeb. Letošní Vánoce budou velmi střídmé," předpovídá Horská.

Přesto by konec roku mohl mírné zlepšení znamenat, přestože se pokles tržeb nejspíš neobrátí. Záleží však na přístupu obchodníků, kteří budou muset o své zákazníky více bojovat.

"Na rozdíl od předchozích let se však dá očekávat menší chuť domácností k dalšímu zadlužení, což bude nutit obchodníky k agresivnějším formám podpory prodeje," podotkl Bizík.

 

Právě se děje

Další zprávy