Americký sen v Keni? Dobíječka na kole z bambusu

Karel Toman
2. 8. 2009 20:00
Za dobytí baterií mobilu se v Keni platí, vynález dvou mladíků to možná změní
Angola, ilustrační foto
Angola, ilustrační foto | Foto: Reuters

Nairobi - Jdete půl dne do obchodu, připojíte tam mobil k autobaterii nebo solárnímu panelu, počkáte, až se přístroj nabije, zaplatíte dva dolary a jdete zase půl dne zpátky.

Takhle nějak dnes vypadá dobíjení mobilních telefonů v rozlehlých zemědělských oblastech Afriky, kde není elektrické vedení. Dva studenti z Keni se to ale rozhodli změnit.

Ze surovin, z nichž většinu nalezli na smetišti sestrojili přístroj, který váš mobil dobíjí během jízdy na kole. Zprávu o tom přinesla BBC.

Podobná zařízení už sice na trhu jsou, ne však na tom v Keni a rozhodně ne za 350 keňských šilinků (asi 4,5 dolaru), za kolik chtějí svou „chytrou dobíječku" prodávat čtyřiadvacetiletý Jeremiah Murimi a o dva roky mladší Pascal Katana, studenti elektroinženýrství univerzity v Nairobi.

Ochranka jako „pokusný králík"

„Oba pocházíme z vesnice a ty problémy známe," vrací se Murumi ke kořenům svého podnikatelského záměru. A není vyloučeno, že docela výnosného. Keňa má dnes 38,5 milionu obyvatel. V roce 2000 mělo mobil dvě stě tisíc lidí, dnes je jich 17,5 milionu.

„Zařízení je tak malé, že si ho během jízdy můžete zastrčit do kapsy," chlubí se Murumi produktem.

V Keni jsou, podobně jako kdysi u nás, bicykly běžně prodávány s dynamem. Stačí dráty zapojit do nabíječky místo do světla. Podle Katany trvá dobití mobilu asi hodinu jízdy. Reportérka BBC Ruth Nesoba dosvědčila, že po krátké jízdě mobil opravdu začal dobíjet.

Narozdíl od západních studentů mají Katana s Murumim zřejmě opravdu hluboko do kapsy. „Většinu součástek jsme posbírali na smetišti. Použili jsme porouchaná rádia a televizory," přiznal Katana. Teď přístroj prodávají posledních několik měsíců svých univerzitních prázdnin.

Jako „pokusné králíky" použili studenti zaměstnance univerzity, včetně člena ochranky Davida Nyangoro.

Dynamo na kole z bambusu

„Kolo používám hlavně doma na venkově, kde na něm jezdím opravdu hodně," svěřil se BBC. V dnešní době je dobíjení telefonu hodně drahá záležitost. S dobíječkou to doufám bude úspornější, protože když ho jednou koupíte, věci jsou snadnější a nemusíte už za nic platit," dodal.

Mladíci vyrobili zatím jen dvě dobíječky a dalších pět plánují dodat lidem, kteří je viděli v akci. „Nevládní organizace v západní Keni chce 15 dalších, aby mohli vyzkoušet, jestli se na venkově ujmou," řekl Murumi, podle nějž se studenti nechystají skončit se studii.

Keňská národní rada pro vědu a technologie projekt podpořila a studenti doufají, že se jim dobíječky podaří vyrábět masově. Možná si je tak v budoucnu pořídí i nějaký majitel kola s rámem z bambusu.

Výrobu nákladních kol se zvláštním nosičem vzadu chce z místně pěstovaných plodin ve svém projektu Bamboo Bike Project prosadit v Africe Kolumbijská univerzita.

 

Právě se děje

Další zprávy