Evropa chce ušetřit tolik, jakoby odpojila celou Itálii

Ekonomika Ekonomika
24. 7. 2009 8:30
Evropská komise přijala nová opatření na větší úsporu elektrospotřebičů
První barevný televizor Sony Trinitron KV-1310
První barevný televizor Sony Trinitron KV-1310 | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Průmyslové elektromotory, čerpadla v ústřením topení ale i ledničky, mrazničky a televize. Nová regulační opatření na úsporu energie v těchto přístrojích, která včera schválila Evropská komise, mají kolem roku 2020 ušetřit tolik energie, kolik ročně spotřebuje Švédsko a Rakousko dohromady - 190 Terawatthodin ročně.

"Tento balíček je milníkem k dosažení našich cílů v úspoře energie, ochraně klimatu a ekonomického oživení," nešetřil chválou na přijatá opatření eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs, podle nějž se tak ušetří ohromné množství elektřiny a emisí CO2, zatímco se zároveň podpoří vznik nových pracovních míst a rozvoj inovativních technologií.

"Cyhtré" motory, spořivé mrazáky

Regulační "ekoopatření" stanovují nové požadavky na energetickou výkonnost pro většinu elektromotorů používaných v průmyslu. Podpoří také užití ovládání rychlostí, které přizpůsobí otáčky aktuálním potřebám, aby stroje nejely "naplno", i když nemusejí.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Úspory jen na nových elektromotorech by tak roku 2020 měly dosáhnout 135 TWh za rok.

    Regulační opatření ohledně čerpadel posune podle komise trh směrem k "inteligentním" a vysoce účinným přístrojům, které automaticky přizpůsobují svůj výkon potřebám topného systému..

    Opatření se bude týkat všech čerpadel, jaká jsou dnes u bojleru a topného systému snad v každé budově. Energetické úspory jejich postupnou náhradou dosáhnou roku 2020 kolem 25 TWh.

    2020: EU "bez Itálie"

    Další dvě regulační opatření týkající se televizorů, ledniček a mrazáků pustí na trh jen ty úsporné, což roku 2020 bude oproti dnešku znamenat úsporu 30 TWh.

    Spolu s těmito čtyřmi opatřeními bylo podobných úsporných nařízení přijato už celkem devět. Pokud budou plně uvedeny do života, uspoří kolem roku 2020 podle komise na 315 TWh, což je roční spotřeba Itálie.


     

    Právě se děje

    Další zprávy