Zájem o MP3 z internetu roste, ale pirátů je stále víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 7. 2009 6:50
Češi mají omezené možnosti legálních nákupů hudby
iTunes mohou čeští uživatelé využít jen k uspořádání vlastní hudby. Obchod na stránkách pro Česko nefunguje.
iTunes mohou čeští uživatelé využít jen k uspořádání vlastní hudby. Obchod na stránkách pro Česko nefunguje. | Foto: Apple

Brno - Videoklipy na serveru YouTube, hudba ve formátu MP3 z internetových obchodů Amazon nebo iTunes. To všechno je českému zákazníkovi odepřeno. Nemůže za to však pověst Čechů jako pirátů, jak praví jeden z kolujících mýtů, ale dodržování licencí a autorských práv.

"Koupila jsem si počítač od Applu a počítala jsem s tím, že si na iTunes budu kupovat hudbu. Jenže jsem zjistila, že v Česku tuhle možnost nemám," potvrdila Dana Pavlíková z Brna.

Apple svým českým zákazníkům nákup hudby prostě neumožňuje. "Podle někdejšího tvrzení to bylo proto, že u nás není zavedené euro. Pravděpodobnější však je, že se do zprovoznění iTunes Apple nežene kvůli omezené velikosti našeho trhu," konstatovala Petra Žikovská, ředitelka české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

Češi v zahraničí mají smůlu

Koupit a stáhnout si skladbu ve formátu MP3 nelze ani ze zahraničních serverů, jakými je například Amazon. Ten ve své americké verzi umožňuje nákup skladeb pouze obyvatelům Spojených států, v britské verzi pak jen Britům.

"Je to proto, že vydavatelé mají svět rozdělený na jednotlivé regiony, jejichž hranice si střeží. V době globalizace to sice můžeme vnímat jako krok zpět, ale tak to funguje. My například máme také licenci jen na prodej hudby v České republice a na Slovensku," vysvětlil Petr Peřina, marketingový ředitel serveru i-legalne.cz.

Češi žijící v zahraničí tak mají smůlu. Koupit si legálně české skladby z českých obchodů s hudbou mohou jen na území ambasád a konzulátů České republiky, pro něž platí stejná pravidla jako pro českou republiku.

Přestože i-legalne.cz zaznamenává od svého vzniku v listopadu roku 2006 meziročně patnáctiprocentní nárůst zájmu, za internetovými piráty bude nejspíš ještě dlouho zaostávat.

"Každý měsíc si lidé u nás koupí 30 tisíc písní nebo alb. Ale s objemem nelegálně stažené hudby se to samozřejmě nedá srovnávat. Co však v porovnání s piráty můžeme nabídnout, je velké množství české hudby," poznamenal Peřina.

Sdílení stále boduje

Internetových obchodů se stahovatelnou hudbou však v Česku nepůsobí mnoho. "Je škoda, že u nás nefungují iTunes. Možná pokud by tu legální možnosti stahování hudby byly už dřív, mohla být současná pirátská generace méně početná. A prospělo by to i konkurenčnímu prostředí," podotkla Žikovská.

Lidé zvyklí sdílet hudbu nebo filmy prostřednictvím P2P sítí, tedy sítí umožňujících vzájemnou výměnu dat, si jen těžko zvykají na to, že by za jednu skladbu měli zaplatit až 35 korun. Stejně tak jako levná DVD v obchodech neměla žádný vliv na nelegální stahování filmů.

"Pirátskou komunitu záplava levných DVD v trafikách nijak nezměnila. Lidé, kteří ve velkém filmy stahují nebo se na ně dívají online, nemají potřebu platit za film byť jen pár desítek korun. Spíš je to faktor psychologický. Nízká cena je podporuje v přesvědčení, že jsou filmy vlastně bezcenné, a nemají tak pocit, že něco kradou," konstatovala ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

Množství filmů nelegálně šířených prostřednictvím internetu podle ní naopak stoupá. Především díky technologickému rozvoji, který lidem umožňuje rychleji uploadovat a stahovat neomezené množství dat.

 

Právě se děje

Další zprávy