Vína z Moravy mají medaile ze San Franciska i Slovenska

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 7. 2009 14:05
Vína vyrobená v České republice sbírala medaile
Vzorky z České republiky zaujaly i na soutěži Muvina 2009 ve slovenském Prešově.
Vzorky z České republiky zaujaly i na soutěži Muvina 2009 ve slovenském Prešově. | Foto: Viktor Zamborský

Brno - Bez ohledu na vzdálenost, kterou musela za úspěchem urazit, získala si moravská a česká vína v uplynulých týdnech uznání odborníků. Vinaři poslali plody své práce hned na několik mezinárodních soutěží a na všech sklidili ocenění.

Například na mezinárodní soutěži v San Francisku zabodovaly u amerických hodnotitelů 34 vzorky z šedesáti vín pocházejících z České republiky. Obstály tak v konkurenci více než čtyř tisíc vzorků z 26 zemí.

"Největšího úspěchu dosáhlo vinařství Sonberk, které obdrželo jednu ze 148 Velkých zlatých medailí za Tramín červený, slámové víno. Dalším zásadním oceněním je pak Zlatá medaile pro Vinné sklepy Valtice za Veltlínské zelené," poznamenal Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Celkem pět medailí utržila společnost Bohemia Sekt jako zástupce českých vín. Absolutním vítězem v počtu získaných medailí se stal Petr Skoupil z Velkých Bílovic. Hodnotitelé udělili jeho vínům tři stříbrné a čtyři bronzové medaile a podařilo se mu také obhájit prestižní cenu Best of Nation pro nejlepšího zástupce země.

Medaile pršely i na Slovensku

Přestože úspěch v tisíce kilometrů vzdálené zemi se doma určitě počítá, nemusí vinaři z Moravy a Čech cestovat za úspěchem tak daleko. Dokázali to svými úspěchy ve dvou slovenských soutěžích.

Na konci června v jediné soutěži v bývalém Československu, které byl přidělen patronát O.I.V., tedy mezinárodní organizace pro révu a víno - v prešovské Muvině. Zástupci Česka účast u sousedů nepodcenili a přihlásili do mezinárodního klání 264 vzorků. Cenu si odvezla třetina z nich, a to včetně dvou šampionských titulů z celkových sedmi udělených.

"Toto největší ocenění obdržela firma Vinařství Proqin za sekt Stephanius a Sonberk za Tramín červený, slámové víno 2008. Zmínil bych ještě firmu Vinařství Volařík, která získala skvělé čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile a díky tomu se stala jednou z nejúspěšnějších vinařských firem na této soutěži," poznamenal Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

A Moravané s Čechy bodovali i o několik dní později v osmnáctém ročníku Vinofora, které se letos odehrálo v Trenčíně. Vinoforum se totiž každý rok stěhuje do jiné středoevropské země a jeho smyslem je porovnat středoevropskou produkci s tou světovou.

Vinaři z České republiky mohou být s letošními výsledky spokojeni. Z Trenčína si jejich vína odvezla mimo jiné i tři tituly šampionů ze šesti udělených.

"Získaly je Ryzlink rýnský, ledové víno ročníku 2008 ze Znovínu Znojmo, Cabernet Sauvignon, ledové víno 2007 z Vinných sklepů Lechovice a Sekt Louis Girardot Brut ročníku 2003 ze společnosti Bohemia Sekt," shrnul Krška.

 

Právě se děje

Další zprávy