Zjednodušme stahování hudby z internetu, říká komisařka

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
9. 7. 2009 22:15
Eurokomisařka pro telekomunikace chce legalizovat stahování a sjednotit platby mobilem
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská unie potřebuje nová pravidla pro stahování z internetu, která by lidem usnadnila přístup k hudbě a filmu, aniž by se uchylovali k pirátství.

Na semináři o hledání priorit Evropské unie v oblasti telekomunikací na příštích pět let to prohlásila eurokomisařka Viviane Redingová. Unie by se podle ní měla zaměřit na tvorbu nové legislativy, která usmíří zájmy ochrany duševního vlastnictví a uživatelů internetu.

Unie by měla také mít jednotné standardy placení přes mobil, zavést vysokorychlostní mobilní internet nebo propagovat videokonference.

Sexy pirátství digitálních domorodců

"Klíčovou prioritou bude pracovat na jednoduchém  a uživatelsky přátelském legálním rámci ke zpřístupnění digitálních obsahů za současného zajištění férové odměny pro tvůrce," řekla Redingová.

Současná právní úprava je podle ní vadná, protože nutí zvláště mladé lidi k internetovému pirátství či nelegálnímu stahování.

"Zdá se, že internetové pirátství je čím dál víc sexy, zvláště pro digitální domorodce," řekla posluchačům, aby vzápětí citovala z výzkumu, podle něhož v posledních měsících 60 procent lidí ve věku mezi 16 a 24 lety stáhlo audiovizuální obsah bez zaplacení.

"Rostoucí internetové pirátství je hlas nedůvěry v existující obchodní modely a legální řešení. Měl by to být budíček pro politiky," dodala eurokomisařka na semináři organizovaném thik-tankem Lisabonská rada.

Více videokonferencí, méně skleníkových plynů

Další prioritou má podle Redingové být urychlení digitalizace knih nebo rozšíření plateb přes mobilní telefon stanovením jednotných pravidel.

"Nedostatek společných celounijních standardů pro 'm-hotovost' nechává velký potenciál 'm-plateb' a mobilního webu nevyužitý," vysvětlila profesním žargonem.

Komisařka Viviane Redingová, zodpovědná za média a informační společnost, si pochvaluje výsledky liberalizace telekomunikačních trhů
Komisařka Viviane Redingová, zodpovědná za média a informační společnost, si pochvaluje výsledky liberalizace telekomunikačních trhů | Foto: EK

Komise chce také popularizovat videokonference, aby snížila počet služebních cest, a tím i emisí skleníkových plynů. "Kdyby podniky v Evropě nahradily 20 procent služebních cest videokonferencemi, mohli bychom ušetřit přes 22 milionů tun oxidu uhličitého ročně," řekla Redingová.

Pobídla také Evropskou unii k rychlejšímu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání, aby se uvolnily vlnové délky pro aplikace jako vysokorychlostní mobilní internet.

"Vyzývám vlády zemí EU, aby nečekaly do uzavírky přechodu stanovené na rok 2012. Měly by lidem tyto výhody dopřát už teď," apelovala eurokomisařka, která bude pravděpodobně usilovat o správu telekomunikační agendy EU i poté, co její pětiletý mandát letos koncem roku vyprší.

 

Právě se děje

Další zprávy