Levný software z internetu? Cesta k vytunelovanému účtu

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 6. 2009 18:50
Organizované gangy nabízejí padělané programy ve falešných obchodech i v aukcích.
Ušetřit na nákupu softwaru se nemusí vyplatit.
Ušetřit na nákupu softwaru se nemusí vyplatit. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Proč utrácet tisíce za software z obchodu, když ho na internetové aukci nebo v internetovém obchodě můžete koupit až s devadesátiprocentní slevou?

Třeba proto, že vám po takové výhodné koupi mohou začít záhadně mizet peníze z účtu. Už vůbec nemluvme o tom, že zakoupený program bude téměř jistě padělaný.

Tvrdí to alespoň protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA), podle které se právě na internetových aukcích rozmáhá prodej nelegálního softwaru v režii organizovaných gangů.

"Značně se rozmáhá organizovaný prodej nelegálního softwaru, který podvodníci vydávají za pravý. Tito podvodníci jsou rok od roku sofistikovanější a zabývají se internetovou kriminalitou ve velkém," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Pozor na velké slevy

Jedním z mála znamení, že se nejedná o originální program, může být podle odborníků mimořádně nízká cena. Právě na 80 i 90 procentní slevy se snaží piráti lákat své oběti. Ale ani tohle vodítko není stoprocentní.

"Pokud podvodníci nechtějí příliš nízkými cenami vzbudit podezření, je to i méně, například jen 50 procent. Kradený nelicencovaný software nabízejí gangy prostřednictvím svých falešných internetových obchodů a stále častěji také na populárních aukčních portálech typu eBay," varoval Hlaváč.

Z falešného obchodu rovnou do "tunelu"

Stejně jako falešný software, ani falešný internetový obchod není možné odhalit a první pohled. Podvodníci nelitují úsilí vybavit jej skutečně profesionální "fasádou" a širokým portfoliem služeb - především rozličnými způsoby placení.

Právě tato ochota přijímat platbu různými způsoby často maskuje další činnost internetových kriminálníků.

"Nejčastěji jsou tyto gangy zapojeny do tunelování bankovních kont prostřednictvím ukradených dat získaných z uskutečněných prodejů nelegálního softwaru. Angažují se také v zasílání nevyžádaných e-mailů. Tímto způsobem totiž své oběti nejčastěji oslovují," vysvětlil Hlaváč.

Nebezpečné jsou i aukce

Stále častěji si však internetoví zločinci s vytvářením falešného obchodu hlavu nelámou. Nelegální kopie mohou totiž s mnohem menším úsilím prodat v internetových aukcích.

"Běžný kupující pak nepředpokládá, že by některé nabízené artikly mohly být padělky. Bohužel v případě softwaru je to téměř sázka na jistotu. Podle odborných odhadů je 50 až 90 procent softwaru nabízeného na aukčních stránkách nelegální," upozornil Jan Hlaváč.

To znamená, že zároveň s programem může kupec takového programu stáhnout do počítače i viry a umožnit tak prodejci přístup ke svým osobním datům. I když se však kupec nestane obětí "vytunelování" bankovního účtu nebo zneužití osobních dat, dostává se do nebezpečí.

Zákon totiž nerozlišuje napálenou oběť a zkušeného piráta. I pouhé stažení nelegálního softwaru, byť nevědomě, je porušením autorských práv.

Že je zneužívání internetových aukcí stále častější dokazují i další čísla. "BSA se snaží proti pirátským aukcím aktivně bojovat i ve spolupráci s aukčními servery. Meziročně se nám podařilo uzavřít téměř trojnásobný počet nelegálních aukcí. Zatímco provozovatelé aukcí na naši žádost zavřeli předloni 6904 on-line aukcí, loni to bylo již 18 314," uvedl Hlaváč.

 

Právě se děje

Další zprávy