Britové nesmí napodobovat parfémy L'Oréal

Ekonomika Ekonomika
19. 6. 2009 12:40
Napodobování obalů a flakónů je podle Soudního dvoru protiprávní
Představení nového parfému Lancome - Andrea Kalivodová
Představení nového parfému Lancome - Andrea Kalivodová | Foto: Bleskově, Roman Souček

Londýn - Společnost Malaika nesmí v Británii napodobovat krabičky a flakóny, které jsou podobné balení parfémů od společnosti L'Oréal. Rozhodl o tom evropský Soudní dvůr, který toto jednání považuje za protiprávní.

Společnosti Malaika a Starion prodávají ve Velké Británii napodobeniny parfémů L'Oréal, které vyrábí Bellure.

"Flakóny a krabičky, v nichž se tyto napodobeniny uvádějí na trh, jsou celkově podobné balením používaným společností L'Oréal, která jsou chráněna slovními a obrazovými ochrannými známkami," uvádí se ve zprávě. "Navíc byla takováto podobnost zvolena úmyslně s cílem vytvořit v mysli veřejnosti příslušnou asociaci, a tím usnadnit prodej zmíněných výrobků."

Obviněné společnosti kromě toho zasílají maloobchodníkům srovnávací seznamy, ve kterých uvádějí slovní ochrannou známku luxusního parfému, jehož napodobeninou je jimi prodávaný parfém.

Soudní dvůr dal nakonec za pravdu firmě L'Oréal. "Prospěch, jehož inzerent dosáhl díky takovéto protiprávní srovnávací reklamě, musí být považován za 'získaný protiprávně' z dobré pověsti spojované s danou ochrannou známkou, což zároveň odporuje požadavkům stanoveným směrnicí o klamavé a srovnávací reklamě," dodává zpráva.

Společnosti L'Oréal SA, Lancôme parfums et beauté a Laboratoire Garnier jsou členy skupiny L'Oréal, která luxusní parfémy vyrábí a prodává.

 

Právě se děje

Další zprávy