Vlastník Quelle i obchoďáků Karstadt vyhlásil bankrot

Ekonomika Ekonomika
9. 6. 2009 17:13
Německý koncern Arcandor nemůže počítat s pomocí státu

Berlín - Německá společnost Arcandor, která kontroluje zásilkový prodej Quelle a cestovní kancelář Thomas Cook, vyhlásila bankrot.

Agenturám DPA a Reuters to dnes řekly vládní zdroje. Podle deníku Die Welt už společnost požádala soud o ochranu před věřiteli. Podle internetového vydání listu se má ochrana týkat i Quelle a obchodních domů Karstadt.

Arcandor má podíly v další zásilkové firmě Neckermann a cestovní kanceláři Bucher Reisen.

Problémy už před krizí

Firma totiž nemůže počítat s pomocí státního hospodářského fondu, který byl zřízen na poskytování záruk a úvěrů podnikům existenčně ohroženým finanční krizí.

Odmítnutí se včera týkalo žádosti Arcandoru o poskytnutí státních záruk v objemu 650 milionů eur (17,5 miliardy korun) a úvěru ve výši přes 200 milionů eur.

Není totiž jasné, zda se koncern do problémů dostal kvůli hospodářské krizi. Podle údajů německého ministerstva hospodářství navíc vyvstaly velké pochybnosti o udržitelnosti konceptu další existence koncernu.

Potíže má koncern již roky kvůli širokému záběru aktivit a klesající poptávce mezi spotřebiteli, napsala například agentura AP.

Náměstek ministra hospodářství Walther Otremba už včera uvedl, že rozhodnutí o osudu Karstadtu, pro nějž v Německu pracuje na 50 000 lidí, může padnout brzy.

Policie šetří

Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg navíc naléhal na uzavření dohody mezi Arcandorem a konkurenční společností Metro, která chce s Arcandorem dojednat sloučení Karstadtu s jejím řetězcem Kaufhof. Jednání však zatím podle Guttenberga příliš nepokročila.

Foto: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila zklamání nad váhavostí vlastníků a věřitelů a vyzvala obě strany k větší "pilnosti".

Státní zastupitelství v Essenu navíc oznámilo, že hodlá vyšetřovat bývalého šéfa společnosti Arcandor Thomase Middelhoffa. Ten byl spolu se svou ženou podílníkem realitního fondu, který pronajímal řetězci Karstadt budovy za mimořádně vysoké nájmy.

Quelle a Neckermann působí i v České republice. Zásilkový obchod Quelle v hospodářském roce 2008 končícím loni v září vykázal v Česku tržby bezmála 1,8 miliardy korun a čistý zisk 70,4 milionu korun. Na loňském žebříčku největších obchodníků s textilem připadlo Quelle čtvrté místo za obchody Tesco, New Yorker a HENNES & MAURITZ.

Zásilkový obchod Neckermann pak v loňském roce podle odhadu časopisu TextilŽurnál utržil na tuzemském trhu 457 milionů korun.

Bankrot Arcandoru prý nebude mít dopad a cestovní kancelář Thomas Cook, která v Česku funguje pod značkami Neckermann Cestovní kancelář a Business Plus Lufthansa City Center.

"Arcandor je pouze jedním z akcionářů koncernu Thomas Cook, a proto je podnikání Thomas Cook na Arcandoru zcela nezávislé, a to jak po operativní, tak i finanční stránce. Z tohoto důvodu nemohou problémy Arcandoru nijak ovlivnit koncern Thomas Cook, a už vůbec ne žádnou z jeho dceřiných společností," uvedla dnes v prohlášení zaslaném ČTK společnost Thomas Cook.


 

Právě se děje

Další zprávy