Baťa a Botas společně oživují legendu z roku 1966

Petr Kučera Petr Kučera, pek
7. 6. 2009 13:54
Čeští studenti uspěli v designové soutěži
Nové modely Botas vynikají hlavně svou barevností
Nové modely Botas vynikají hlavně svou barevností | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Díky mladým designérům ožívá stará značka sportovních bot Botas. Dvanáct nových modelů, většinou výrazně barevných, je od tohoto týdne k dostání výhradně v síti prodejen Baťa. Zároveň jde o vůbec první spolupráci těchto tradičních značek.

"Českých symbolů na našem trhu ubývá, a tak bychom si jich měli vážit a podporovat je," říká marketingový ředitel Bati Radek Hrachovec. Firmy prezentují nové modely jako designovou a do značné míry exkluzivní záležitost, čemuž odpovídá i cena kolem 1600 korun.

První botasky vznikly v roce 1966 a vyráběly se mimo jiné z kůže bílých mongolských koní. "Nejnovější model je oproti tomu stoprocentně český, vyrábíme jej v našem závodě ve Skutči," říká generální ředitel Botasu Petr Lajžner.

Úspěch v soutěži

Dva mladí designéři Jan Kloss a Jakub Korouš měli v rámci školního projektu navrhnout libovolnou sportovní obuv. Rozhodli se přenést tradiční českou značku do 21. století. Tvar bot zůstává víceméně stejný, na první pohled je patrná jen změna v barevnosti.

Návrh studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové získal ocenění v evropské designové soutěži ED - Awards ve švédském Stockholmu i v domácí soutěži Czech Grand Design.

Krizová 90. léta

Botasky vyráběl od poloviny 60. let národní podnik Botana (ten vznikl v roce 1949). Mezi východoevropskými státy měl tehdy prakticky monopol na sportovní obuv.

Po roce 1989 zažil český obuvnický průmysl obrovský propad zájmu tuzemských i zahraničních zákazníků. Botana přežila hlavně díky zakázkám pro jiné značky jako Solomon, Puma nebo Bauer. Kromě toho se specializovala na zimní sportovní obuv.

Pravděpodobně jako jediná na světě vyrábí také speciální boty pro nohejbal, sport oblíbený především v Česku a na Slovensku.

V polovině 90. let se většinovým vlastníkem Botany stala pražská společnost Benal. Po výrazné restrukturalizaci podniku a zrušení řady aktivit se firma přejmenovala na Botas právě podle svého nejznámějšího výrobku. Z několika závodů koncentrovala výrobu do Skutče. V roce 2007 firma vykázala mírný zisk (asi šest milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy