Měl krást proud. Podle soudu má nárok svítit dál

mah
3. 6. 2009 12:53
ČEZ nemá právo dlouhodobě odstřihnout odběratele od dodávky elektrické energie. I když za něj neplatí.

Liberec - Ukradl proud za čtvrt milionu korun. Společnost ČEZ na nic nečekala a muži z Olomoucka na deset měsíců odpojila elektřinu. Jednala však protiprávně. Tak zní verdikt krajského soudu v Liberci. O případu, který se stal před třemi roky, informoval jako první  Olomoucký deník.

Podle soudu neměla společnost právo dlouhodobě odstřihnout odběratele od dodávky elektrické energie, a to kvůli dluhu.

ČEZ s tímto verdiktem nesouhlasí a upozorňuje na možný dvojí výklad zákona. Obrátil se tak na Nejvyšší soud, aby rozhodl, který výklad je správný.

Před rozhodnutím soudu vyšší instance však musí napojit postiženého zákazníka zpět do sítě. Ačkoliv ještě nevyrovnal vzniklý dluh. O jeho výši rozhodnul soud v jiném procesu.

Zaplacená složenka, pak proud

"Zákon jasně říká, že provozovatel distribuční soustavy je povinen obnovit dodávku elektřiny po odstranění příčin, které vedly k jejímu přerušení nebo omezení," komentuje jádro problému tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZu se nelíbí povinnost napojit zpět zákazníka do sítě, ačkoliv ještě nesplatil svůj dluh.

"Podle vyjádření Státní energetická inspekce znamená odstranění příčin nejen odstranění technické nezpůsobilosti, ale i zaplacení náhrady škody," doplnil Kříž.

Přičemž tento výklad zákona považuje ČEZ za ten správný. Zdůvodňuje jej vyšším počtem pravomocných soudních rozhodnutí, jež vyšla ve prospěch energetické společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy