Za stažené album Wohnoutů lidé zaplatili necelých 6 Kč

Petr Kučera Petr Kučera
29. 5. 2009 8:08
Fanoušci si stáhli 45 399 alb, zaplatila necelá desetina

Praha - Celkem 257 tisíc korun zaplatili lidé za tažení nových písniček skupiny Wohnout z internetu. Skupina letos v březnu nabídla album Karton veverek za dobrovolnou cenu, částka tedy záležela jen na posluchačích. Podrobné výsledky oznámila v první polovině týdne společnost T-Mobile, která přispěla na nahrávání a marketing alba.

Fanoušci si stáhli 45 399 alb a 9234 jednotlivých písní. Alespoň nějakou částku však zaplatilo jen 3932 lidí. „Každý platící fanoušek tak v průměru přispěl částkou 65 korun," říká Michal Němec, ředitel portálových služeb T-Mobile. V přepočtu na počet stažených alb však průměrná platba za každé CD dosáhla jen necelých šesti korun.
 
„Modelem 'Zaplať, kolik si myslíš, že si kapela zaslouží', jsme především chtěli otevřít diskusi na téma adekvátní ceny při stahování hudby mezi vydavateli, odbornou veřejností a hudebními fanoušky," vysvětluje Němec. „Tento projekt nám pomohl potvrdit teorii, že za hudbu na internetu je část fanoušků ochotna platit, ovšem cena digitálního alba by měla být do 100 korun,"dodává.

Akce prý vzbudila zájem i u dalších kapel. T-Mobile proto zvažuje, že otevře t-music jako komunikační a platební nástroj pro distribuci i jejich alb, a to buď za cenu fixní anebo ve stejném modelu jako u skupiny Wohnout. 

Na dobrovolné příspěvky nedávno vsadila také britská kapela Radiohead. Také v Česku už není distribuce přes internet ojedinělá, hlavně u začínajících skupin. Dočasně pouze přes internet prodával album také Jarek Nohavica, podobně jako skupina Wohnout ale po pár týdnech nabídl CD také v klasických prodejnách.


 

 

Právě se děje

Další zprávy