Němci zakazují Red Bull Colu. Je v ní kokain

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
24. 5. 2009 16:30
Nápoj už stáhlo z prodeje šest německých spolkových zemí
Lístky koky. Velké množství jejich extraktu obsahuje i Red bull Cola.
Lístky koky. Velké množství jejich extraktu obsahuje i Red bull Cola. | Foto: Reuters

Berlín - Měla způsobit revoluci v pití kolových limonád. Pár měsíců po uvedení na trh se ale novinka ve stáji známého výrobce energetických drinků, Red Bull Cola, potýká s nečekanými problémy: Hrozí, že ji v některých částech Evropy zakážou.

První "zaručeně přírodní" cola, jak uvádí její výrobce, se už nesmí prodávat v pěti německých spolkových zemích. Důvod je jediný - chemici v ní objevili kokain.

Zákaz kolového nápoje zvažují úřady v celém Německu. Red Bull Cola je přitom k dostání i u nás. Oblíbená je zvláště na diskotékách, třeba v kombinaci s vodkou.

Omamná látka, ne potravina

Red Bull Colu stáhli z prodeje nejprve v Hesensku a v nejlidnatější spolkové zemi, Severním Porýní-Vestfálsku. Včera se k nim připojily další regiony Německa.

Za vším stojí kokain. Zásilka zabavená v přístavu Buenaventura
Za vším stojí kokain. Zásilka zabavená v přístavu Buenaventura | Foto: Reuters

Novinka světového producenta energetických a stimulačních nápojů obsahuje velké množství extraktu bobulí a listů koky. Proto se dostala do hledáčku německých úřadů pro kontrolu potravin.

Odborný posudek vypracoval severoporýnský Zemský ústav pro zdraví a práci (LIGA). "Institut zkoumal Red Bull Colu složitým chemickým postupem a skutečně objevil stopy kokainu," řekl Bernhard Kühnle z Ministerstva pro ochranu spotřebitele agentuře DPA.

Nápoj z přírodních přísad, bez jinak běžného taurinu, tak oficiálně není potravinou, ale omamným prostředkem.

Argumenty výrobce

Výrobce i v Česku populárního Red Bullu se ale všem nařčením brání. Použité ingredience jsou podle něj povolené jak v zemích Evropské unie, tak ve Spojených státech.

Peruánci v Limě demonstrují proti nedávné zprávě Mezinárodního výboru OSN pro kntrolu drog (INCB), který je a Bolivijce vyzval, aby "zakázali aktivity jako žvýkání koky a výrobu čaje z kokových listů".
Peruánci v Limě demonstrují proti nedávné zprávě Mezinárodního výboru OSN pro kntrolu drog (INCB), který je a Bolivijce vyzval, aby "zakázali aktivity jako žvýkání koky a výrobu čaje z kokových listů". | Foto: Reuters

"Dekokainizovaný extrakt z listů koky se jako aroma v potravinách používá po celém světě," argumentuje ve vyjádření pro německý list Frankfurter Neue Presse.

"Red Bull Cola sice neohrožuje zdraví, ale porušuje zákon o potravinách," reagoval mluvčí durynského ministerstva zdravotnictví. Právě východoněmecké Durynsko je další ze spolkových zemí, která se k zákazu nápoje připojila.

Novinku od Red Bullu už analyzují i v sousedním Rakousku.

Plošné stažení nápoje z prodeje přesto někteří experti kritizují. Fritz Sörgel, šéf Institutu biomedicínského a farmaceutického výzkumu v Norimberku, kupříkladu upozoňuje, že se množství kokainu v nápoji liší podle toho, z jaké pochází dodávky.

Rychlou analýzou zjistil, že v některých várkách je jeho obsah naprosto bezvýznamný. "Kdybychom stejně zkoumali ostatní potraviny a nápoje, jistě bychom i v nich objevili mnohé," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy