Vltava.cz, gigant internetového obchodu, krachuje

Ekonomika Ekonomika
22. 5. 2009 17:32
Krajský soud v Brně s firmou zahájil insolvenční řízení
Vltava Stores mají v současnosti 13 obchodů.
Vltava Stores mají v současnosti 13 obchodů. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Provozovatel jednoho z největších internetových obchodů v Česku Vltava.cz je v insolvenčním řízení.

Krajský soud v Brně zahájil řízení na návrh představenstva firmy, podle kterého je Vltava.cz v platební neschopnosti. Zahájení insolvenčního řízení chrání firmy před nároky věřitelů a dává jim čas a prostor najít řešení. Často však končí prohlášením konkurzu. Soud má nyní 15 dní na to, aby rozhodl, zda firmy splňují podmínky pro prohlášení úpadku.

Soud rozhodne

Vedení firmy v návrhu zveřejněném v rejstříku uvedlo, že doposud investované peníze současných majitelů nepomohly zvrátit dlouhodobě ztrátové hospodaření firmy. Akcionáři navíc již nejsou ochotni poskytnout další peníze, ať už ve formě navýšení základního kapitálu, či dodatečné půjčky.

Firma navíc nenašla řešení situace ať formou prodeje části aktiv, nebo fúzí s jiným strategickým partnerem.

"Představenstvo společnosti shledalo, že se tak společnost dostává do úpadku. Důvodem podání insolvenčního návrhu je i to, že společnost má v současné době více věřitelů a peněžité závazky po dobu delší třiceti dnů po lhůtě splatnosti a s ohledem na finanční vývoj není schopna tyto závazky plnit," uvedl v návrhu místopředseda představenstva firmy Marek Budín.

Společnost jako další krok plánuje požádat soud o vyhlášení moratoria. Právní status moratoria předpokládá ochrannou lhůtu v délce až 4 měsíce, během které má společnost příležitost bezproblémově fungovat. Zároveň je povinna v rámci tohoto období připravit restrukturalizační plán.

„Vyhlášení moratoria je podmíněno souhlasem většiny věřitelů podle výše jejich pohledávek. Majoritní vlastník, jakožto jeden z hlavních věřitelů, se již dohodl s nadpoloviční většinou věřitelů o vyhlášení moratoria, a tomuto vyhlášení tedy nic nebrání. Z pohledu akcionáře to vnímáme jako jasným signál důvěry, že se podaří najít řešení stávající obtížné finanční situace společnosti," uvedl Marek Budín, zástupce majoritního akcionáře, fondu Milestone Partners.

Vltava bude dál fungovat

„Vzhledem k očekávanému a dohodnutému vyhlášení moratoria, které naší společnosti umožní po nějakou dobu se dále bezproblémově rozvíjet, bychom chtěli všechny naše klienty ujistit, že veškeré objednávky budou i nadále vyřizovány standardním způsobem. Z pohledu zákazníka se tedy spektrum nabízeného zboží a služeb nemění a Vltava.cz bude i nadále fungovat," řekl Ondřej Vičar, ředitel nákupní galerie Vltava.cz.

Vltava.cz patří mezi nejstarší provozovatele internetových obchodů v ČR a na Slovensku. První obchod založila v roce 1996 a soustředila se na prodej knih, postupně se obchod rozrostl na současných třináct. Ty měly přes 650 tisíc registrovaných zákazníků.

S finančními obtížemi se Vltava.cz potýká delší dobu. V roce 2007 byla téměř 32 milionů ve ztrátě. Přitom o rok dřív vykázala 68 milionů čistého zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy