Mariánskolázeňské oplatky chrání EU, Němci to vzdali

Tomáš Fránek
22. 5. 2009 12:55
Česko patří mezi nejúspěšnější země v žádostech o ochranu

Brusel - Lázeňské oplatky se značkou Mariánskolázeňské chrání ode dneška Evropská unie.

Ochranu se Česku podařilo vydobýt po dlouhých sporech s Němci.

Mariánskolázeňské oplatky totiž patří mezi nejznámější případ výrobku, který se pokoušel získat ochranné označení Evropské unie, a jeho cesta byla z nejkomplikovanějších. Z německé strany totiž zaznívaly výhrady, že oplatky se nevyrábí v regionu, kterého se žádost týká, tedy na území obcí Mariánské Lázně a Velká Hleďsebe. Výrobce oplatků totiž musí prokazovat, že všechny komponenty jsou v tomto regionu vyráběny.

Pod žádostí o ochranné označení je podepsáno sdružení KLS Klimentov z Velké Hleďsebe a Opavia-LU z nadnárodní skupiny Danone.

Zapsání Mariánskolázeňských oplatek do rejstříku Chráněných zeměpisných označení znamená informaci pro zákazníky, že výrobek pochází ze schváleného území, že byl vyroben tradiční technologií a že k výrobě byly použity tradiční suroviny," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

V případě Mariánskolázeňských oplatků jde o podobný případ jako u karlovarských oplatek. U nich zástupci sudetoněmeckých krajanských sdružení argumentovali tím, že vysídlenci po druhé světové válce recepturu na výrobu oplatek přenesli s sebou do nových domovů v Německu či Rakousku, kde jejich potomci ve výrobě pokračují.

V případě karlovarských oplatek spory nadále pokračují.

Česko už má 19 potravin z ochranou EU. Patří mezi ně například Hořické trubičky, Štramberské uši nebo Pardubický perník.

 

Právě se děje

Další zprávy