Dražba Baťových závodů ve Zlíně vynesla přes 61 milionů

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2009 20:00
Ve 22 dražbách se dnes prodávají nemovitosti po zkrachovalém obuvnickém podniku

Zlín - Za téměř 61,5 milionu korun se dnes ve Zlíně vydražila část nemovitostí z majetku obuvnického podniku Svit. V aukci bylo nabízeno celkem 22 nemovitostí, jejichž vyvolávací cena činila zhruba 60 milionů korun, odhadní byla ještě asi o třetinu vyšší.

Kromě dvou menších pozemků zájemci vydražili všechny, potvrdila Marcela Koutná z Dražební společnosti Morava, která aukci zajišťovala.

Nejvíce peněz vynesla dražba budovy 113 ve svitovském areálu, kterou nový majitel, společnost Vizia, koupil i s pozemky za zhruba 29 milionů korun.

Kromě objektů v průmyslovém areálu se dražila i část nemovitostí z majetku Svitu přímo v centru města, například pozemky pod zlínským Domem kultury, které rovněž získala společnost Vizia.

Nejvíce se vyšplhala cena za pozemek pod internátem na náměstí T. G. Masaryka nedaleko centra města. Nový vlastník ho vydražil za zhruba pět milionů korun, tedy dvojnásobek vyvolávací ceny.

Peníze z dražby splatí část dluhu po Svitu

Peníze získané dražbou se rozdělí ke krytí pohledávek, které za obuvnickým podnikem zůstaly. "K uspokojení pohledávek by měly proběhnout ještě další dražby," poznamenal Jan Vedral z Exekutorského úřadu Praha 9, který měl dnešní dražbu na starosti.

Majetek zadluženého Svitu se nedraží poprvé. Tentokrát se jedná o nemovitosti v západní části areálu.

Na rozdíl od jádra původního Baťova závodu nejsou pro společný plán kraje a města na rozvoj centra Zlína, v němž areál leží, tolik důležité. Kraj i město už nemovitosti, které chtěly pro svou krajskou galerii a knihovnu, po dlouhém úsilí získaly.

Přesto byl prodej v jednom ohledu zajímavý.

Koupím. Zn.: V utajení

Podle deníku MF Dnes byla totiž jedním ze zájemců někdejší krajská firma, dnes společnost s neznámým majitelem. Draží se ve prospěch firmy Hermiston Development se sídlem v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. Dražbu provádí Dražební společnost Morava.

Jedním ze zájemců o prodávaný majetek byla i společnost Obchodní centrum Zlín. Tu kdysi vlastnil Zlínský kraj a v areálu jí patří už šest budov.

Zastupitelé Zlínského kraje ale vloni v červnu společnost prodali za 51 milionů firmě SARF obchodující s cennými papíry. Kraj zase od této firmy koupil za 86 milionů budovy číslo 14 a 15. Tyto budovy chce kraj spolu s městem opravit.

"Neprůhledná" firma akcie jen hlídá

Dnešní majitel Obchodního centra je neznámý. Vede totiž akcie na doručitele, jejichž skutečný vlastník je tak podle našeho právního řádu nezjistitelný.

"Podle zápisu z valné hromady Obchodního centra Zlín, která se uskutečnila letos v březnu, vlastní 99,998 procenta jeho akcií firma Lipa Establishment se sídlem v Lichtenštejnsku. Tedy společnost, která se o Obchodní centrum ucházela už před třemi lety," píše deník.

Foto: Krajská nemocnice T. Bati

Tehdy se ale proti prodeji Lipě jako "neprůhledné firmě" postavil magistrát, a kraj tak nakonec plánovaný prodej zrušil.

Právní zástupce Lipy Establishment ale pro MF Dnes prohlásil, že firma akcie Obchodního centra nevlastní a že jen formálně zastupovala skutečného vlastníka. Jeho jméno ale odmítl uvést.

Podle deníku byl do představenstva Obchodního centra nově jmenován bývalý ředitel zlínské nemocnice a tajemník zlínského magistrátu Zdeněk Mikel, do dozorčí rady pak někdejší rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha.

 

 

Právě se děje

Další zprávy