Tresty za plesnivé párky nebudou. Soudu chybí důkazy

Ekonomika Ekonomika
20. 5. 2009 10:46
Kdo může za okrajování plesnivých potravin? Soud nedokáže rozhodnout.

Brno - Ořezávání zkažených kusů uzenin, plísní a míchání starých salátů sice ohrožovalo zákazníky českobudějovické prodejny řetězce Julius Meinl, stanovit viníka však není možné.

Včera o tom rozhodl českobudějovický krajský soud, který zrušil rozsudek okresního soudu. Ten loni v červenci uložil bývalé vedoucí lahůdek a dvěma regionálním manažerům šestnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na 32 měsíců. Informoval o tom dnešní Deník.

Trojice čelila obvinění, že před čtyřmi lety žádala po zaměstnancích, aby ze zkažených potravin okrajovali plísní a hnilobou napadené části a takto upravené jídlo prodávali. Obžaloba tvrdila, že tak vedení chtělo snížit ztráty na odpisech neprodejných potravin.

Podvod nebo komplot?

Obvinění se naopak hájili tím, že se jedná o výmysl jedné z prodavaček. Právě prodavačky celou kauzu v roce 2005 rozvířily, když o situaci informovaly Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Obhajoba však upozorňovala na to, že žádná kontrola závady nezjistila, chyběly důkazy a obvinění vycházelo pouze ze svědeckých výpovědí.

Za nedostatečné označil důkazy i Krajský soud v Českých Budějovicích. Označil materiál obžaloby za nedostatečný, postrádal v něm konkrétní důkazy. Zároveň však, stejně jako soud okresní, připustil, že inspekce i policie měla případ vyšetřit pečlivěji.

Deník uvádí, že policisté neohledali řádně a včas místo činu a nezajistili rozbory podezřelých potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy