Pětina restaurací kvůli krizi padne, varují hospodští

Karel Toman
17. 5. 2009 16:10
Restauracím a hotelům ubylo i přes třetinu klientů, mnozí čekají ztráty
Restaurace
Restaurace | Foto: Respect

Zlín, Liberec - "Touhle dobou už se to mělo rozjíždět. A pořád nic," přemítá za pípou hostinský a spolumajitel zlínské Hospůdky u Kovárny Zbyněk Baťa. Je květen a každoroční nával hostů se letos v restauracích nekoná.

"Míň hostů? Tak o třicet čtyřicet procent určitě," souhlasí Christián Bílek, číšník z nedalekého Bowling baru B6 s pizzerií. "Buď to letos bude šul nul, nebo to půjde do mínusu," odhaduje letošní hospodářský výsledek svého zaměstnavatele.

"Tady to bylo dlouho v rekonstrukci, takže je to těžko srovnat," ukazuje bradou recepční zlínského Hotelu Ondráš na moderní a novotou svítící přízemní restauraci. "Na hotelu to ale poznat je. O polovinu míň klientů to nebude, to by bylo moc, ale o třetinu míň určitě. Ta krize opravdu znát je," uvažuje.

Zlínské hotely a hospody tak potvrzují to, na čem se shodli zástupci Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Infobox

  • Asociace hotelů a restaurací sdružuje ubytovací a gastronomická zařízení, která disponují dohromady 39 tisíci pokoji a přes 50 tisíci místy v restauracích. Jejich celkový obrat se pohybuje kolem 20 miliard korun.
  • V současné době usiluje asociace mimo jiné o snížení sazby DPH pro restaurační služby z 19 na devět procent, které by podle odhadů mohlo zachránit 9100 pracovních míst.

Podle nich může až pětina českých restaurací kvůli krizi zkrachovat a o práci v tomto sektoru může přijít až čtvrtina zaměstnanců, tedy kolem 15 tisíc lidí.

Z plných skladů prázdné hospody

Podle průzkumu, který si asociace nechala udělat, očekávají tři čtvrtiny restaurací pokles tržeb a 65 procent podnikatelů v oboru se obává, že skončí ve ztrátě.

"Ve srovnání s loňským rokem ubylo hotelům o 25 až 30 procent klientů," řekl generální sekretář asociace Václav Stárek. Podle objednaných rezervací hoteliéři odhadují, že kritický bude červen.

Jde nejspíš o příznak proměny povahy hospodářské recese v Česku, která se z exportního průmyslu pomalu přelévá i do poklesu spotřeby domácností a tím i služeb.

"V hospodách nebude tolik lidí jako teď," naznačil koncem dubna pro Aktuálně.cz jeden z důsledků konce fáze krize známé jako "výprodej skladů" ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík.

Foto: Ondřej Besperát

"Šetří se na všem, lidi už do hospody tolik chodit nebudou," souhlasí s ním číšník z Bowling baru B6. "Samozřejmě všichni doufají, že je to nesloží, ale myslím, že hospody budou odumírat," dodává.

"Kdyby aspoň snížili to dépéháčko," posteskne si ve své hospodě Zbyněk Baťa. Právě snížení DPH pro restaurace a hotely z 19 na 9 % chce prosadit asociace hotelů a restaurací ČR.

"Příští víkend má být pěkně. Je květen, pak červen. V létě to bude stagnovat, budou dovolené," uvažuje Baťa, muž s příjmením symbolizujícím odolnost zlínského podnikatelského ducha. "Rozhodne podzim. Snažíme se být optimisti. Že bychom to ale viděli nějak růžově, to ne," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy