Rakousko našlo luxus pro chudé. Sociální supermarkety

mah
1. 5. 2009 12:40
V sociálních supermarketech se šetří. Na cenách i na potravinách. Nic se totiž nesmí vyhodit
"Nic nevyhazujeme," to je heslo sociálních supermarketů. Často lidem i zboží darují.
"Nic nevyhazujeme," to je heslo sociálních supermarketů. Často lidem i zboží darují. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Vídeň - Mléko, vajíčka či zubní pasta za třetinové cesty a jako pozornost chléb zdarma. To je „luxus", který si v současnosti dopřávají Rakušané s nejnižšími příjmy. Nakupují totiž v sociálních supermarketech. Pár eur tu utrácejí důchodci, studenti, matky s dětmi či cizinci.

Sociální supermarkety jsou vynálezem prospěšným pro obě strany a kromě Rakouska se uchytily i v Srbsku. Pomáhají sociálně slabším, ale pochvalují si ho i samy obchodní řetězce, které sem svoje zboží dodávají zadarmo.

Přesto to funguje: řetězce umožní lidem důstojně přežít a ti jim na oplátku pomáhají zachránit zboží před vyhozením a ušetřit peníze za jeho likvidaci.

„Nabízíme zboží, kterému končí záruční dobu, případně je špatně zabalené či má špatnou etiketu. Zboží podléhá přísné kontrole a není zdravotně závadné," říká slovenskému deníku Sme vedoucí prodeje sociálního supermarketu ve čtvrti Vinzimark Angele Prokschová.

Že někdo má hluboko do kapsy, ještě neznamená, že může nakupovat v sociálním supermarketu. Existují přísná pravidla, kdo tu smí nakupovat.

Vše se odvíjí od měsíčního příjmu. Pokud zákazník vydělává méné než 900 eur měsíčně, což je minimální mzda v Rakousku, dostane košík a může si vybírat. Týdně smí utratit 30 eur. Nakupuje totiž za třetinové ceny a je třeba, aby se dostalo na všechny.

Za tyto ceny se nakupuje v sociálním supermarketu

  • Chléb - zadarmo
  • 30 vajec - 2 eura
  • 1 kg mandarinek - 0,8 eura
  • Čokoláda - 0,6 eura
  • Zubní pasta - 0,9 eura
  • Prášek na praní - 3 eura
  • Směs koření - 0,1 eura

Báli se bezdomovců, teď nakupují maminky s dětmi

Denně navštíví takový supermarket kolem 200 lidí; v celém Rakousku jich funguje dvacet pět. Přičemž ve Vídni jsou otevřeny čtyři a dveře se v nich netrhnou.

„Očekávali jsme negativnější postoj. Lidé měli obavy z bezdomovců a narkomanů. Většinou  však nakupují důchodci a matky samoživitelky," uvedl pro Die Presse ředitel Institutu pro obchod a marketing z Ekonomické univerzity ve Vídni Peter Schnedlitz.

Jeho slova potvrzují sami obyvatelé Vídně. Drtivá většina z nich považuje sociální supermarkety za výborné řešení. Obavy nemají ani diskonty, které supermarkety nepovažují za konkurenci.

Zájem o nízké ceny zvyšuje strach z krize

Zdálo se, že Rakušané o finanční krizi pouze uslyší. Nikoho z nich by ještě před pár měsíci nenapadlo, že ji pocítí na vlastní kůži. Přesto se i v této alpské zemi poměry mění. Ve Vídni je již 80 000 lidí, kteří jsou odkázáni na sociální pomoc.

Přičemž v prvním otevřeném sociálním supermarketu ve vídeňské čtvrtí Favoriten je zaregistrovaných 10 000 lidí. A ke čtyřem současným supermarketům přibude pátý.

 

Právě se děje

Další zprávy