Kam jezdí Češi na benzin? V kurzu jsou hypermarkety

Ekonomika Ekonomika
27. 4. 2009 18:02
U pump obchodních řetězců čerpá čtvrtina řidičů
Benzín. Ilustrační foto.
Benzín. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Více než polovina řidičů nejčastěji tankuje v jednom ze tří největších řetězců v Česku - Shellu, Benziny nebo OMV. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma Research.

Relativně velmi dobré postavení má ovšem také specifická skupina provozovatelů čerpacích stanic - řetězce hypermarketů.

V Česku jsou provozovateli těchto čerpacích stanic řetězce Globus, Hypernova, Makro a Tesco. Vlastní síť čerpacích stanic připravují i družstva COOP. Jako své hlavní nákupní místo pohonných hmot uvádí tyto řetězce již téměř čtvrtina řidičů.

V zemi je nyní podle údajů Incoma Research a GfK Group celkem 3 578 veřejných čerpacích stanic, přičemž na obchodní řetězce jich připadá 63. Ještě v roce 2002 přitom fungovalo u prodejen obchodních řetězců pouze 17 čerpacích stanic a v roce 2005 jich bylo již 31.

"Počet těchto provozoven průběžně stoupá a očekává se i nadále pokračování tohoto trendu. Téměř žádný z tradičních prodejců přitom není schopen konkurovat cenám těchto čerpacích stanic, které prodávají pohonné hmoty s minimální marží," uvádí průzkum.

Pohonné hmoty zdražily o desítky haléřů

Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic jsou přitom nejdražší za posledních pět měsíců. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 během minulého týdne v průměru vzrostla o 37 haléřů na 26,09 koruny za litr a nafta zdražila o 18 haléřů na průměrných 25,34 koruny za litr.

Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Za benzin zaplatili nejvíce motoristé v Jihomoravském kraji, kde litr vyšel v průměru na 26,51 koruny. Naopak nejlevnější Natural byl v Královéhradeckém kraji. Zde stál litr 25,50 koruny.

V Jihomoravském kraji byla také nejdražší nafta. Litr zde byl k dostánů v průměru za 25,74 koruny. Nejnižší ceny i v uplynulém týdnu držely pumpy v Karlovarském kraji, kde byl litr k mání za 24,74 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy