Nebezpečí míří k evropským dětem většinou z Číny

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
20. 4. 2009 23:00
Systém varování Rapex zachytí každý rok víc nebezpečných výrobků
Tato nebezpečná hračka z níž mohou děti vytáhnout nejen baterii a dráty, ale i vycpávku, pocházela z Číny.
Tato nebezpečná hračka z níž mohou děti vytáhnout nejen baterii a dráty, ale i vycpávku, pocházela z Číny. | Foto: ČOI

Brusel - Nebezpečný výrobek stažený z Evropského trhu? Nejspíš půjde o dětskou hračku vyrobenou v Číně, která představuje vážné zdravotní riziko. Alespoň podle údajů, které zveřejnila Evropská komise.

Jak informovala ČTK, informační systém Rapex vloni varoval členské státy před 1 866 výrobky, což představuje šestnáctiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. Přitom 1 545 těchto produktů představovalo vážné nebezpečí.

Z Číny pochází 59 % nebezpečí

Nadpoloviční většina zadržených výrobků stažených z trhu pocházela z Číny. Jejich podíl za jediný rok vzrostl o sedm procent na celkový podíl 59 procent mezi nebezpečnými produkty.

U deseti procent těchto výrobků nebyla země původu zjištěna. Na třetím místě neslavného žebříčku skončilo Německo s pěti procenty rizikových výrobků.

Takřka třetina předmětů stažených z trhu na základě varování byly dětské hračky. Jedenáct procent připadá na elektrické přístroje, deset na motorová vozidla a devět na oblečení a módní doplňky.

Systém musí v krizi zbystřit

Za pět let vzrostl počet hlášení systému  čtyřikrát - z původních 468 varování v roce 2004, především díky aktivnímu zapojení členských zemí.

Největší počet oznámení, tedy 205, vloni zaslalo do společného systému třiceti zemí Německo, 163 nebezpečných produktů odhalily španělské úřady a 140 slovenské. Spolu s Řeckem a Maďarskem podaly tyto země celou polovinu všech hlášení. Česká republika přispěla 30 varováními.

„Největší výzvou pro rok 2009 bude zajistit, že bezpečnost výrobků nebude během tohoto období ekonomické krize postavena stranou, že firmy budou dál respektovat své povinnosti vůči zákazníkům a že členské země vyčlení dostatečné zdroje na prosazování pravidel. V časech hospodářské krize, když se cena stává velmi klíčovým faktorem v útratách spotřebitelů, musíme posílit úsilí a být zvlášť ostražití," poznamenala eurokomisařka Meglena Kunevová, která má spotřebitelskou problematiku na starosti.

Nebezpečná hračka z níž mohou děti vytáhnout nejen baterii a dráty, ale i vycpávku.
Nebezpečná hračka z níž mohou děti vytáhnout nejen baterii a dráty, ale i vycpávku. | Foto: ČOI
Čtěte také:
Lidl vrací čtvrt milionu velikonočních vajec do Německa
Varování: Na trhu jsou nebezpečné hračky i voda
Žvýkačky obsahovaly stejnou látku jako Viagra

 

Právě se děje

Další zprávy