Jediné místo v Česku, odkud odnesete miliony v kapse

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 4. 2009 12:04
Do tohoto obchodu se nejspíš nevypravíte jen tak okukovat. Leda by vám na účtu ležely přebytečné statisíce.
Ptáte se, kdo si to může dovolit? "Jen v Česku máme čtyři tisíce klientů," říká generální ředitel Přemysl Synek.
Ptáte se, kdo si to může dovolit? "Jen v Česku máme čtyři tisíce klientů," říká generální ředitel Přemysl Synek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přijít do tohoto obchodu jen tak rozmarně "udělat radost", si nemůže dovolit hned tak někdo.

Diskrétní černé číslice umístěné vedle decentních šperků za výlohou totiž nejsou katalogová čísla, ale cenovky. Mají minimálně pět cifer.

Je pravda, že v sousedství značek jako je Cartier, Hermés, Dior nebo Louis Vuitton, které sídlí v blízké Pařížské ulici, nejsou takové cenovky ničím výjimečným. Z nich ani z některého z mnoha klenotnictví v okolí si však nejspíš neodnese v kapse sedm milionů korun.

Na adrese v Široké ulici, těsně na hranici pražského židovského města, sídlí takzvaný showroom společnosti Diamonds International Corporation. A kromě šperků jsou zde k dostání i investiční diamanty - tedy malé kameny velké ceny.

Miss "utekla" se dvěma miliony

Přestože Josefov rozhodně nepatří mezi špatné adresy, dveře výstavní místnosti se zamykají po celý den. Prvním sítem, kterým musíte projít, je tedy posudek člena ochranky. Svá kritéria výběru, koho pustí dovnitř a koho ne, neprozradí ani přes naléhání.

"Není úplně žádoucí, aby se v obchodě ve stejný moment pohybovalo příliš mnoho lidí. Stejně tak jsou odemčené dveře lákadlem pro chytráky, kteří by při prohlížení zboží chtěli některý kámen popadnout a utéct," vysvětluje ředitel showroomu Zbyněk Švabík.

Omylem k takovému pokusu došlo vcelku před nedávnem - když obchod navštívila vítězka slovenské soutěže Miss Universe. Ta se nesnažila korunku s topazy a diamanty, kterou si krásky každoročně předávají, odnést schválně. Dvoumilionový šperk si spletla s jeho kopií.

K milionům vedou schůdky

V hlavní místnosti showroomu se vystavené šperky tolik neliší od jiných luxusních klenotnictví. Šestimístná cena je tu však výjimkou. K cennějšímu, i když pro mnohé ženy méně atraktivnímu zboží, je třeba sejít po několika schůdcích za diskrétní skleněné dveře.

"Jsme nejspíš jediná společnost v České republice, která se diamanty zabývá od surového kamene po výsledný produkt. Surové diamanty, jejichž pohyb se bedlivě sleduje, do Česka však nevozíme. Brusírny máme v Antwerpách. Tam pro nás zpracovávají investiční i šperkařské kameny," vysvětluje generální ředitel Přemysl Synek. Investiční kameny mají oproti těm určeným do šperků vyšší kvalitu.

Výsledek zručnosti belgických brusičů je vidět ve vitrínách. Drobné plošky na kamenech v plastových krabičkách lahodí oku, ale fotografovi komplikují práci.

"Je to maličké a ještě se to blýská," stěžuje si. Není divu. Největší vystavený investiční diamant je velký asi jako nepříliš velký knoflík. Cenovka však uvádí cenu blížící se sedmi milionům korun.

Víc než 450 tisíc v hotovosti nenoste

Nejpopulárnějším artiklem jsou však v showroomu stále ještě diamantové šperky. Jejich cena začíná u deseti tisíc korun, ale mnohde přesáhne i několik stovek. I to je důvod, proč tu placení v hotovosti není k vidění příliš často.

Ale najdou se i tací. "Podle zákona nesmíme anonymně přijmout víc než 450 tisíc korun v hotovosti. Pokud klient s vyšší sumou přijde, většinou není problém ji složit na náš účet v bance. Pro většinu našich klientů není problém uvést v bance své jméno," vysvětluje Švabík.

Připraveni jsou tu i na situaci, kdy by se klient necítil dobře s tak hodnotným předmětem v kapse. Rozvoz diamantů až do domu není podobně jako u pizzy žádný problém.

Miliony se rodí v patře

Vzhledem k exkluzivitě zboží je až s podivem, kolik lidí přízemní místností s vystavenými šperky za pár desítek minut projde. To však není nic proti obsazenosti křesel v prvním patře.

V "diamantovém klubu" totiž společnost D.I.C. roste. Šest stolečků, každé se čtyřmi pohodlnými křesly, je téměř neustále obsazených. Sem přicházejí vyzvídat zájemci o větší investice.

"Schůzku s některým z manažerů si lze dojednat předem, ale mohou přijít i lidé rovnou z ulice. Snažíme se je nejdřív trochu vzdělávat, co se diamantů týká. Samozřejmě mají-li zájem. A nabízíme možnost partnerství," konstatuje Přemysl Synek.

Víc než šest milionů korun se vejde do kapsičky u vesty.
Víc než šest milionů korun se vejde do kapsičky u vesty. | Foto: Ludvík Hradilek

Společnost totiž pracuje formou takzvaného "referenčního marketingu". Člověk, který u D.I.C. nakoupí se může stát partnerem, dostane určité minimální vzdělání o diamantech a pak už společnost jen doporučí svým známým.

"S každým dalším nákupem na základě jeho doporučení, získává partner buďto slevu na dalším nákupu, nebo provizi. Tento systém funguje. Ale samozřejmě ne v případě, že je založen na podvodu nebo fámě," upozorňuje Synek.

Právě tento systém do Prahy přitahuje i zahraniční klientelu. Že se společnosti vyplácí, potvrzují i plná křesílka. Partneři nové klienty rádi sami doprovázejí. Jako dáma, která přišla v doprovodu známého zahraničního tenisty, který investici sice zvažuje, ale přál si zůstat v anonymitě.

I když ne každá schůzka končí uzavřením obchodu, na nezájem si diamantový showroom v Široké rozhodně nemůže stěžovat. "Denně nám na účet přijde mezi jedním a dvěma miliony korun," krčí rameny generální ředitel.

 

Právě se děje

Další zprávy