Z ulic zmizí další tisíce telefonních budek. Není zájem

Petr Kučera Petr Kučera, pek
25. 3. 2009 20:18
Na nevyužívané automaty by musely přispět obce

Praha - Stát odsouhlasil návrh společnosti Telefónica O2 na další snížení počtu veřejných telefonních automatů. Rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu se týká zhruba 9000 automatů, které jsou dotované státem a Telefónica O2 je musí provozovat v rámci takzvané univerzální služby.

„Souhlasili jsme, aby počet dotovaných budek klesl více než o třetinu," říká mluvčí úřadu Dana Makrlíková. Ve druhé polovině letošního roku klesne jejich počet z nynějších 9889 na 7472, do roku 2011 pak na 5976. Stát nyní přispívá na provoz automatů 120 až 150 miliony korun ročně.

Na nevyužívané by musely přispět obce

Vyřazení automatů z dotované kategorie ještě automaticky neznamená, že úplně zaniknou. Pouze se zařadí mezi další tisíce budek, které Telefónica nyní provozuje dobrovolně na komerčním základě. V praxi to znamená, že Telefónica zruší méně využívané automaty, pokud na jejich další provoz nepřispěje obec, v níž je automat umístěn.

Ze seznamu dotovaných mohly zmizet jen nevyužívané budky, fungující v obcích pokrytých signálem mobilních operátorů. Nehledě na to musí budky zatím zůstat také v obcích s méně než tisíci obyvateli.

Důvodem rušení je právě nárůst hovorů z mobilních telefonů a pokrytí republiky jejich signálem.

Foto: Ascom

Na atraktivních místech budky vydělávají

Kromě zmíněných devíti tisíc státem dotovaných budek provozuje Telefónica ještě dalších asi 15 tisíc, jejichž provoz platí jen ona. Přestože zejména na turisticky atraktivních místek jsou budky výdělečné, celkově je jejich provoz ztrátový.

Podle údajů za rok 2007, které má Aktuálně.cz k dispozici, byla pětina z celkově 24 tisíc budek využita méně než pětkrát.

O internet nebyl zájem

První telefonní ústředna na území dnešní České republiky vznikla roku 1882 v Praze, krátce poté následovaly první veřejné hovorny.

Pětina Evropy

Podle loňského průzkumu Eurobarometr využívá telefonní budky přes pětinu obyvatel Evropské unie. Jen dvě procenta ale častěji než jednou týdně. Nejoblíbenější jsou automaty v Rakousku a Španělsku, kde je alespoň občas používá třetina lidí. Česká republiky je uprostřed žebříčku, automaty využívalo 17 procent lidí. Na konci žebříčku jsou Finsko se čtyřmi a Kypr se třemi procenty obyvatel.

Největší zájem o automaty vypukl až po roce 1989 a trval téměř až do konce devadesátých let. Na klasickou pevnou linku tehdy žadatelé čekali pět i více let. První mobilní operátor - Eurotel - sice zahájil provoz v roce 1991, masový rozvoj mobilů ale přinesl až vstup konkurenčního RadioMobilu (Paegas) v roce 1996.

Tehdejší Český Telecom poté reagoval na klesající zájem o veřejné automaty zaváděním nových služeb. Z některých budek tak šlo posílat SMS nebo e-maily. Firma z nich umožnila také připojení na internet, kvůli malému zájmu ale službu opět zrušila. V nynějším desetiletí ruší budky v řádech jednotek procent ročně.

Návrat zájmu o budky pochopitelně nepřineslo ani zdražení hovorů o 150 procent, o němž firma rozhodla ke konci loňského roku. Minuta hovoru tak přijde na pět korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy