Lidé nákupy zatím neomezili, tržby v krizi klesly málo

Tomáš Fránek
24. 3. 2009 9:19
Tržby klesly jenom o tři procenta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V českých a moravských obchodech zatím krize příliš neřádila. Tržby v obchodech totiž klesly letos v lednu jenom o 3,3 procenta proti situaci před rokem.

Uvedl to dnes Český statistický úřad.Sezónně očištěné tržby ve velkoobchodě, maloobchodě a opravách motorových vozidel klesly za rok o 10,9 procenta, uvedl dále statistický úřad.

„Lednové výsledky maloobchodu (bez prodeje a oprav aut) potvrzují, že běžná spotřeba domácností bude brzdit pokles ekonomiky. V lednu se totiž prodej potravin, běžného spotřebního zboží včetně pohonných hmot zvýšil o 2,3 % po očištění o počet pracovních dní. Výdaje na luxusní zboží představované např. auty dál výrazně klesá: v lednu o 11 %," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank

Podle ní platí, že i za recese se bude utrácet za potraviny, alkohol, tabák  a drogérii. „Nicméně ani těchto tržeb se v některých měsících nemusí pokles vyhnout. Rostoucí nezaměstnanost a nejistá budoucnost bude omezovat spotřebu a růst tržeb bude jen pozvolný," uvedla.

Tržby by měly letos klesnout. „Letos očekáváme pokles maloobchodních tržeb včetně prodeje aut o 1 %. Celková spotřeba domácností zahrnující i výdaje za různé druhy služeb zůstane těsně nad nulou a bude tak brzdit spolu se spotřebou vlády pokles české ekonomiky," uvedla Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy