Česká MTV má zpoždění, začne nejdříve na podzim

Petr Kučera Petr Kučera
23. 3. 2009 18:42
Vlastník TV Nova musí šetřit

Praha - Start české verze hudební televize MTV je nejistý. Společnost Central European Media Enterprises (CME), která na její provozování vloni získala práva, pozastavila nábor zaměstnanců nové stanice. Prostřednictvím webu www.mtv.cz sice nadále běží alespoň konkurz na moderátory, kdy zájemci mohou posílat svá ukázková videa, podle dobře informovaných zdrojů blízkých CME je to však jen "zástěrka".

Podle původních plánů měla česká MTV zahájit vysílání v těchto dnech, tedy na konci prvního čtvrtletí. V záloze zůstával i termín spuštění ve druhém čtvrtletí. Zdroje deníku Aktuálně.cz, které si nepřály být jmenovány, však nyní hovoří o spuštění nejdříve v září nebo říjnu letošního roku. Vyloučen ale není ani pozdější termín včetně příštího roku. Důvodem je současná ekonomická recese.

Odklad ale může přijít CME draho. V licenční smlouvě se totiž zavázala spustit českou MTV během prvního pololetí. "Ten závazek vycházel z loňské situace, kdy o finanční krizi ještě nikdo netušil. Teď ale CME hledá možnost, jak termín posunout. A nejraději by se z toho vyvlékli úplně," říká jeden ze zdrojů, podrobně obeznámený se situací.

Pokud vůbec CME českou MTV spustí, půjde oproti plánu pravděpodobně jen o převzaté mezinárodní vysílání s dabingem nebo titulky. Na vlastní české pořady zatím nebude mít peníze.

"Příprava tuzemské verze MTV probíhá podle plánu," řekla na dotaz ČTK bez bližších podrobností mluvčí Novy Michaela Fričová. Oproti tomu generální ředitel Novy Petr Dvořák už zpoždění připustil v rozhovoru pro MF Dnes. Rozhodující podle něj budou hospodářské výsledky za první letošní čtvrtletí či pololetí.

CME chtěla doplnit tři své české stanice - Nova, Nova Sport (původně Galaxie sport) a Nova Cinema - právě o MTV. Inzerentům by pak mohla nabídnout pokrytí různých skupin diváků.

O licenci na MTV jednala tři roky také česká hudební televize Óčko, spadající nyní do mediální skupiny MAFRA. "Nakonec jsme zjistili, že by se to v Česku nevyplatilo. Byli bychom - při tehdejších cenách - nejméně dvacet milionů korun v minusu," říká šéf Óčka Jiří Balvín. Letošní leden byl prý pro Óčko inzertně trochu slabší, únor a březen už podle Balvína zatím naplňují plán. "Naštěstí jsme nízkonákladovou televizí, takže nás nezasáhl tak astronomický propad jako u největších stanic," dodává.

MTV vysílá od roku 1981. Postupně se rozšiřovala a nyní nabízí přes 150 kanálů ve více než třiceti jazycích. Z dřívějších socialistických zemí vysílá v Polsku, Rumunsku, Maďarsku, zemích bývalé Jugoslávie a v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy