Cesta burčáku z vinohradu až na stánek u silnice

Cesta burčáku z vinohradu až na stánek u silnice
Se známými a velkým černým labradorem právě sklízí "milerku na burčák". podle Wikipedie je Burčák částečně zkvašený mošt z vinné révy, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1-7 %.
250 hlav, průměrně dvě kila na jednu, to je asi 500 kilo. Z toho bude 60 % burčáku, to je asi 300 až 400 litrů, vysype vinař Bouchal rovnici bílé podmnožiny svého vinohradu.
Koncem září bude v Miloticích každoroční "burčákový pochod". To se sjede kolem dvou tisíc lidí na výšlap z Milotic do Mutěnic. Od sklípku ke sklípku "koštují" burčák a většině "pelotonu" se tak vlastně nepodaří opustit místo startu v areálu vinných sklepů Šidleny (odkud je tento snímek). Už tento víkend se konaly vinařské slavnosti v Uherském Hradišti nebo Mikulově.
Tohle léto bylo teplotně podprůměrné a srážkově nadprůměrné. Daří se tak všemu, co vinohradu škodí, hlavně plísním. Z tohoto vinohradu nesklidí vinař ani hrozen. A tak to letos dopadalo častěji než jindy.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
13. 9. 2010 18:50

Kyjov - Studené a vlhké léto letos vinařům nepřálo, přesto už to začíná v Moravských sklepích bouřit kvasící vinnou šťávou.

Nahlédněte s námi do tajů přípravy burčáku.

 

Právě se děje

Další zprávy