Průzkum: Do 10 let v EU bez hotovosti

Martina Macková
7. 3. 2006 15:00
Praha - Do deseti let je s placením v hotovosti konec. Myslí si to víc než polovina Evropanů, kteří již užívají debetní platební karty. Uvnitř: ANKETA.

V novém výzkumu společnosti MasterCard Europe sice 85 procent dotázaných uvedlo, že používání debetní karty je stejně pohodlné a snadné jako platit penězi, ale 48 procent stále dává přednost platbám v hotovosti.

Devět lidí z deseti (86 %) ale v průzkumu míní, že roste počet obchodů a služeb, kde se přijímají debetní karty, a 90 procent věří tomu, že se v budoucnosti bude platit kartami na více místech.

Přitom většina dotázaných Evropanů používá debetní kartu jednou až třikrát za týden. Nejčastěji v Belgii a v Británii, kde lidé používají debetní kartu častěji než čtyřikrát za týden.

Tři čtvrtiny z dotazovaných nejčastěji používají debetní karty v obchodních domech; více než polovina v prodejnách potravin; a více než třetina v restauracích. Nejméně používají lidé karty ve "večerkách" a v restauracích s rychlým občerstvením.

"I když většina věří tomu, že je pokles plateb v hotovosti neodvratný, stále osm lidí z deseti má u sebe běžně až 50 liber. Považují hotovost za jakousi rezervu,"  uvedl první viceprezident Debit Centre of Excellence společnosti MasterCard Europe Eric Tomlinson. Nejvíce hotovosti u sebe nosí Němci, Britové a Poláci nejméně.

Mladí chtějí karty

Používání debetních karet roste nejvíce mezi mladými lidmi. Zatímco čtvrtina evropských spotřebitelů použila debetní kartu za posledních dvanáct měsíců častěji, než v předcházejícím roce, u lidí do 35 let se tento poměr zvyšuje až na jednu třetinu.

Mladí také nejpravděpodobněji reagují kladně na možnost platit kartou v zahraničí či při placení internetových nákupů. Celkem 91 procent mladých lidí mezi 18 a 24 roky se shodlo, že karty používají kvůli vyššímu počtu míst, kde je přijímají. Až 40 procent lidí mladších pětatřiceti let se domnívá, že používat debetní kartu na internetu je stejně bezpečné jako použití kreditní karty.

Rusové upřednostňují platby v hotovosti
Rusové upřednostňují platby v hotovosti | Foto: Aktuálně.cz

"Právě lidi do 25 let provádějí nejvíce debetních transakcí za týden, ale jsou to i oni, kdo nejrychleji přebírají technologie jako internet a mobilní telefony. Jedním z nejdůležitějších motivačních faktorů pro naše odvětví bude chuť mladé generace používat nejprogresivnější způsoby, jak platit za všechno, co je pro ně důležité. Ať už je to stahování hudby nebo hamburger," řekl Tomlinson.

Debet přes hranice

Výzkum dále ukázal, že 94 procent dotazovaných spotřebitelů v Evropě oceňuje možnost používat debetní karty kdekoli v Evropě. Jako hlavní motivaci pro vyšší využívání karet ji uvedlo 80 procent respondentů.

Celkem 41 procent z nich již v rámci Evropy použilo kartu v zahraničí: nejvíce Belgičané a Němci. Na druhém pólu stojí Poláci.

"Je na čase přejít od slov k činům a učinit Jednotnou evropskou platební zónu (Single European Payments Area - SEPA) skutečností," míní Tomlinson.

 

Právě se děje

Další zprávy