Nejlepší firmou v Evropě je banka UBS

Adam Junek
23. 2. 2006 0:00
Brusel - Konkurenceschopnost, mantra Evropské unie, má po včerejšku svého vůdce. Stala se jím švýcarská banka UBS.

Získala totiž historicky první titul "nejlepší evropská firma". Respektive patří jí Grand Prix při udělování cen "Best of European Business Award". Udělují je společně Financial Times a Roland Berger Strategy Consultants.

Porota složená z předních ekonomů a šéfů velkých evropských firem vybrala devět společností, které jsou podle ní nejvíce konkurenceschopné ve svých odvětvích. K tomu udělila ještě cenu za nejlepší "řízení podniku". Konečným vítězem však mohl být jen jeden.

Soudily hvězdy byznysu

Proč porotci, mezi nimiž se objevil například Lord Browne of Madingley, šéf BP, Kai-Uwe Ricke, výkonný ředitel Deutsche Telekom, či Daniel Vasella, vládce Novartisu, udělili cenu právě velkobance UBS?

Firma si je získala rychlým růstem hodnoty aktiv a zaměřením na menší akvizice, které přesně zapadají do portfolia banky. Kromě toho jury chválí banku za její nástup do asijsko-pacifického regionu.

Mezi dalšími oceněnými byly například společnosti Audi, RWE nebo Telefónica. Výběr probíhal na základě veřejně dostupných informací a porota zhodnotila na šest tisíc firem.

"Všichni naši vítězové mají jasnou, specifickou a konzistentní strategii pro úspěšný růst. Jsou to inovátoři ve svém oboru," uvedl Burkhard Berger, šéf Roland Berger Strategy Consultants.

Inovátorský přístup oceněných vyzdvihla i evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová. "Inovace jsou pro konkurenční boj zásadní. Proto se v Unii snažíme o co největší otevřenost pravidel pro nové technologie. Jinak nemá Evropa šanci uspět v souboji se svými rivaly na světových trzích," prohlásila Redingová.

Cena za průhlednost míří do Británie

Speciální cenu za nejlepší řízení podniku si odnesla britská společnost Imperial Chemical Industries. Porotu přesvědčila transparentností, strukturou vedení a etickým kodexem. Porotci zejména chválili systém, kdy všichni členové nejužšího vedení podléhají co tři roky schválení valné hromady akcionářů.

"Doufám, že tyto ceny přimějí politiky zamyslet se nad tím, zda by nebylo dobré firmám ulevit od byrokracie, aby byly konkurenceschopnější. Tyto ceny ale zároveň ukazují, že i přes překážky úřednického šimla se dá dosáhnout pozice lídra na světovém trhu a zajistit si růst," uvedl Lionel Barber z Financial Times.

Nejlepší evropské firmy

Sektor Vítěz
Automobilový průmysl AUDI
Spotřební zboží/maloobchod ESPRIT
Zpracovatelský průmysl Arcelor
Finanční služby UBS
Ropa/Plyn Statoil
Farmcie/Chemie BASF
Telekomunikace a média Telefónica
Doprava/Logistika/Turistika A.P. Møller - Maersk
Elektrárny RWE
Nejlepší řízení podniku Imperial Chemical Industries
 

Právě se děje

Další zprávy