Rakousko "levnou" práci nechce, bojí se

Anna Zvoníčková
9. 2. 2006 8:00
Vídeň - Jestli nějaká země stoprocentně prodlouží přechodné období, a uzavře tak Čechům přístup na svůj pracovní trh, pak Rakousko. Uvnitř: ANKETA.

Evropská komise ústy Vladimíra Špidly, komisaře pro sociální záležitosti, přitom vyzvala staré členské státy, aby pohybu pracovních sil z nových zemí nebránily. A Rakousko jako předsedající země by tak mohlo jít příkladem.

Rakušané se tím nijak netají. Tvrdí, že k tomu mají pádné důvody. Tím hlavním je rostoucí nezaměstnanost.

Více o rakouské nezaměstnanosti čtěte ZDE

Proti jsou firmy

Přestože Evropský odborový svaz uvolnění restrikcí doporučil, protože prý sníží počet Východoevropanů, kteří ve starých zemích EU pracují načerno, Rakušané trvají na svém.

Pro prodloužení přechodných období jsou nejen odboráři, ale i Rakouská hospodářská komora (WKÖ). Ta přitom ještě nedávno otevření pracovního trhu podporovala.

Špidla by měl vědět, že Znojmo je Vídni blíž než Dublinu, píše rakouský tisk
Špidla by měl vědět, že Znojmo je Vídni blíž než Dublinu, píše rakouský tisk | Foto: Aktuálně.cz

"Rakousko má přímo přede dveřmi čtyři nejsilnější ekonomiky nových zemí Evropské unie," argumentuje šéf WKÖ Christoph Leitl v rozhovoru pro včerejší vydání deníku Der Standard.

To ho podle něj odlišuje třeba od Finů, kteří zrušení přechodných období jednoznačně podporují. "Finsko má také dlouhou východní hranici, ale s Ruskem. A mezi ním a pobaltskými zeměmi leží moře. To u nás nic takového nemáme," namítá.

...i odbory

K nejhlasitějším kritikům rušení přechodných období ale patří rakouští odboráři. Jejich šéf Fritz Verzetnitsch je přitom i místopředsedou Evropského odborového svazu, který se vyslovil pro.

Když se však o postoji k restrikcím vůči novým zemí EU v Bruselu rozhodovalo, byli zástupci Rakouska a Německa ostatními přehlasováni.

"Už tak přetížený rakouský trh práce žádný další příliv pracovních sil nestráví," tvrdí Verzetnitsch. Otevřít ho pro lidi z Východu by podle něj mělo "fatální následky."

Znojmo je blíž než Dublin

I ostatní Rakušané jsou v otázce přílivu levné pracovní síly z nových zemí Unie vzácně zajedno. Kromě zhoršující se situace na rakouském trhu práce například poukazují na to, že si "svá" přechodná období vyjednali i unijní nováčci. Třeba to, které Rakušanům znemožňuje levně nakupovat jejich půdu.

"Počet východoevropských migrantů, kteří pracují v zemích, jež své pracovní trhy otevřely, navíc vůbec není tak nízký, jak se zdá," píše se v jednom ze včerejších komentářů deníku Kurier.

"V Irsku už příliv pracovníků z Východu vzbudil pozdvižení. A kdo jiný než český expremiér Špidla by měl vědět, že Znojmo a Bratislava leží mnohem blíž k Vídni než Dublin."#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy