Hodnota bankovek eura překoná dolary

čtk, Redakce EKO
28. 12. 2006 10:40
Frankfurt - Bude to poprvé za pět let od zavedení jednotné evropské měny: Hodnota bankovek eura tento měsíc zřejmě překoná hodnotu dolarů.

Uvedl to dnes na základě svých výpočtů britský list Financial Times.

Euro by při dnešním směnném kurzu překonalo dolar z hlediska hodnoty již v říjnu. Na konci října byly v oběhu bankovky v hodnotě 759 miliard dolarů, což bylo podle tehdejšího kurzu mírně nad hodnotou eur; podle dnešního kurzu by však již bylo hotovosti v eurech více. Od října kurz eura k dolaru vzrostl až o pět procent, a tento měsíc tak hodnota eurobankovek překročila 800 miliard dolarů.

Údaje odrážejí pozoruhodný růst objemu eurobankovek od jejich zavedení v lednu 2002. "Po zavedení jsme očekávali, že se bude růst stabilizovat, ten však pokračoval celých pět let," řekl listu šéf odboru Evropské centrální banky pro vydávání bankovek Antii Heinonen.

Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Růst počtu eurobankovek v oběhu může těšit politiky, má však i odvrácenou stranu - rychlý nárůst počtu bankovek s vysokými hodnotami, zejména pětiseteurových. To vyvolává podezření, že tato měna získala na popularitě u organizovaného zločinu.

Tempo růstu objemu obíhajících bankovek eura se od roku 2002 drží na deseti procentech ročně. Přesné příčiny nejsou jasné, protože ani jednotlivé centrální banky nevědí, kde se jejich bankovky pohybují.

Euro? Stále ještě nezvyk

Podle Heinonena by se tento nárůst dal vysvětlit tím, že občané zemí eura se na novou měnu stále ještě adaptují.

Například průzkum časopisu Funk Uhr mezi Němci zjistil, že ceny na marky si více či méně často ještě přepočítává 77 procent dotazovaných. Pro 23 procent, hlavně mladších Němců už marka nehraje žádnou roli.

Mnoho Němců stále ještě přepočítává na marky...
Mnoho Němců stále ještě přepočítává na marky... | Foto: Aktuálně.cz

Jiný průzkum - Svobodné univerzity v Berlíně - dospěl k podobnému výsledku: Na marky si převádí aspoň občas 75 procent kupujících. Němci to mají poměrně jednoduché, protože přepočet činí dvě marky ku jednomu euru.

Jiné to není ani v dalších zemích - třeba ve Francii.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SOFRES ceny v eurech 25 procent lidí přepočítává na franky vždycky, 23 procent často, 32 procent někdy a jen 20 procent nikdy.

Evropské hromadění

K růstu hotovosti eura přispívají rovněž nízké úrokové sazby, které nepřitahují peníze na bankovní účty. Evropané jsou navíc známi tím, že hromadí hotovost více než Američané, také proto, že elektronické platby zde nejsou tak rozšířené.

Objem eur také výrazně roste v rezervách světových centrálních bank, v nichž však dolar zůstává nadále s převahou hlavní měnou. Rychlý růst počtu vysokých bankovek eura vede k tomu, že dolar zůstává z hlediska počtu obíhajících bankovek nadále zdaleka nejrozšířenější světovou měnou. "Americká měna zůstává hotovostí, která se mimo hranice své země používá nejčastěji," připustil Heinonen.

 

Právě se děje

Další zprávy